Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Triburile amazoniene se aliază împotriva politicilor lui Bolsonaro

lideri_amazon.jpeg

Șefi de trib amazonieni
Sursa imaginii: 
AFP

Zeci de lideri ai triburilor băștinașe s-au reunit în satul Piarucu, statul Mato Grosso, situat în adâncul pădurii braziliene, pentru a stabili o alianță împotriva politicilor de mediu promovate de președintele Jair Bolosnaro, care le amenință teritoriile și modul de viață, transmite AFP.

”Nu vreau ca cineva să moară în fața mea. Nu vreau ca oamenii să se ucidă unii pe alții, albii împotriva indigenilor...”, a spus cel mai important dintre liderii tribali, Raoni Metuktire, la reuniunea care a început încă de marți și care continuă și azi.

”Bolosonaro spune o mulțime de lucruri rele despre noi. Nu numai că ne atacă, dar ne atacă mai mult decât pe oricine altcineva...”, a mai spus șeful indian, care a promis că va merge personal la Brasilia să transmită concluziile reuniunii către Congres.

Raoni Metuktire, Foto: AFP

Acesta a mai subliniat că este important că populațiile băștinașe să primească și sprijinul Europei.

De menționat că luna trecută Bolosnaro a susținut un discurs la ONU în care a afirmat, printre altele, că ”Monopolul lui Raoni asupra Amazonului s-a terminat”.

”Trăim momente dramatice, suntem aproape în situație de război”, spune Sonia Guajajara, coordonator al Asociației Popoarelor Indigene din Brazilia (APIB). ”Nu acceptăm să ni se ia teritoriile și viețile pentru a rezolva o criză economică pe care nu noi am creat-o”, adaugă ea.

Potrivt statisticilor citate de AFP, ritmul despăduririlor în zona Amazonului s-a dublat de la venirea la putere a lui Bolsonaro, cu o creștere de 85% în 2019 față de 2018.