Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Ucrainei și-a prezentat demisia, după ce l-ar fi insultat pe președinte

aleksei_bun.jpg

Oleksi Honcearuk are doar 35 de ani și este de profesie avocat
Image source: 
Facebook / Oleksiy Honcharuk

Premierul ucrainean, Oleksi Honcearuk, şi-a prezentat, vineri, demisia. Gestul său vine după ce în spaţiul public au apărut declaraţii ce i-au fost atribuite şi în care aducea critici ofensatoare la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski.

În înregistrările făcute publice, o voce asemănătoare cu cea a premierului Oleksi Honcearuk spune, în prezența câtorva personaje importante ale politicii de la Kiev, că preşedintele Volodimir Zelenski este incompetent. Participanţii la discuție, printre care se numără ministrul de finanţe și şeful Băncii Naţionale, vorbesc despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, un fost actor de comedie, novice în politică, dar care a câştigat prezidenţialele din aprilie anul trecut.

Conform înregistrării, premierul Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât 'Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei'.

La scurt timp de la apariţia acestor înregistrări în spaţiul public, care au generat un imens scandal politic în Ucraina, mai mulţi deputaţi i-au cerut demisia lui Honcearuk, care a afirmat în primă instanță că îşi va continua activitatea.

Ulterior, el și-a revizuit poziția, precizând că și-a înaintat demisia către cabinetul președintelui, susținând totuși că înregistrarea prezentată în spațiul public ar fi un fals. ”Președintele țării este pentru mine un model de transparenţă şi decenţă”, a scris Honcearuk pe pagina sa de Facebook.

În fine, să spunem că nu este clar dacă Honcearuk chiar va părăsi funcţia de premier, întrucât demisia sa ar trebui aprobată de parlamentul ucrainean.