Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voiculescu, la RFI: Mizez, în ordinea asta: pe bucureșteni, pe echipa mea și pe mine

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a lansat, vineri, oficial candidatura pentru Primăria Capitalei, fiind susținut de Dacian Cioloș și partidul PLUS. La conferința de presă a evenimentului, Voiculescu a afirmat că Gabriela Firea conduce Bucureștiul „pe contrasens”. „Niciodată lucrurile esențiale nu au fost mai departe de administrația Bucureștiului decât sunt acum”, a spus candidatul PLUS, care a subliniat că, în opinia sa, problemele principale ale Capitalei sunt birocrația și traficul rutier. La RFI, Vlad Voiculescu spune că are încredere în șansele sale, indiferent de modul în care vor fi organizate alegerile, în unul sau două tururi.

”Mizez, în ordinea asta: pe bucureșteni, pe echipa mea și pe mine”

Vlad Voiculescu: Lansăm astăzi precampania. Lansăm o serie de idei și echipa cu care lucrăm în momentul acesta. Invităm pe oricine vrea să participe la acest proces să vină alături de noi. Avem deja câteva idei care merită discutate. Și asta o să facem. În săptămânile viitoare o să avem dezbateri pe fiecare domeniu în parte.

Reporter: Este un prim semnal, domnule Vlad Voiculescu. Un semnal cert al divizării partidelor, altele decât PSD. Probabil că urmează un anunț de candidat clar din partea USR, PNL. În aceste condiții, Gabriela Firea poate profita și câștiga. E un scenariu. Cum vedeți această chestiune?

V.V: Noi tratăm cu responsabilitate lucrul ăsta, dar responsabil nu este să nu ai candidați. Responsabil este să ai cât mai mulți candidați care să discute proiecte, să discute problemele grave cu care se confruntă Bucureștiul în momentul ăsta și să găsească și înțelepciunea politică pentru a avea o soluție câștigătoare și politic.

Rep: Mizați pe acest scenariu al alegerilor locale în două tururi, pentru care guvernul Orban vrea să își asume răspunderea?

V.V: Eu mizez în ordinea asta, pe bucureșteni, pe echipa mea și pe mine. Dacă va fi o formă de alegere sau alta o să vedem.

”Priorități: Măsuri pentru mediu și construire de spitale”

Rep: Sondajele prezentate, atât de dumneavoastră, cât și de Nicușor Dan, vă plasează în afara unui tur doi. Chiar și sondajul prezentat de dumneavoastră recent vă plasează în apropierea lui Nicușor Dan, dar sub el. În sondajul prezentat de Nicușor Dan sunteți mult sub. Cum vedeți aceste statistici și șansele dumneavoastră reale de a câștiga primăria capitalei?

V.V: Diferențele sunt foarte mari în funcție de cum pui întrebarea. V-aș sugera ca dumneavoastră și ascultătorii dumneavoastră să vă uitați întotdeauna la dinamică. Noi nu am făcut campanie. Eu nu mi-am făcut campanie deloc. Astăzi mi-am lansat campania. Am fost rarisim în presă și am răspuns unor întrebări punctuale.

Rep: Pentru că sunteți oficial candidat la primăria Bucureștiului, dacă ar fi să numiți două proiecte importante pe care le-ați începe imediat ce ați deveni primar, care ar fi?

V.V: Măsuri pentru mediu sunt esențiale în momentul ăsta. Aș începe cu aflarea adevărului ca să știm exact cum stăm în privința poluării aerului. Cred că e un lucru pe buzele tuturor.

Rep: Ați renunța la taxa pe oxigen a doamnei Firea sau ați merge mai departe?

V.V: Orice măsură mai întâi trebuie să spună ce își propune și trebuie să fie adecvată obiectivului ales. Măsura nu este adecvată obiectivului ales. Nu o să scadă semnificativ poluarea în centru. În plus măsura trebuie să fie însoțită de multe alte lucruri și nu ar trebui să apară în forma asta.

Rep: Vă întreb dacă ați merge în continuare pe taxarea motoarelor tip Euro 3, ulterior a Euro 4, iar apoi să nu mai fie permisă circulația mașinilor cu astfel de motoare în București, așa cum propune acestă lege a doamnei Firea...

V.V: Măsuri trebuie luate. Să ne uităm la orașul nostru ca la o casă. Mă întrebați de priorități. V-aș spune că trebuie reparat acoperișul. Trebuie să ai aer bun în casă, să vezi de unde iese funingine. De asemenea, trebuie să ai o trusă de prim ajutor în casă. Trebuie să repari și fereastra dacă a fost stricată. Ai nevoie să faci eficiență energetică, să îți izolezi casa înainte să te gândești dacă îți mai pui un radiator ca să te încălzești. Toate lucrurile astea sunt urgente din păcate.

Rep: Care ar fi al doilea proiect important pe care l-ați începe, domnule Voiculescu?

V.V: Recunosc că sunt foarte curios să văd unde este, de fapt, proiectul de spital despre care vorbește doamna Firea, domnul primar Tudorache. Sunt proiecte de spitale despre care primarii și miniștrii PSD și un fost domn pe nume Dragnea, care a fost în fruntea acestei țări într-un mod foarte ciudat, au tot vorbit. Au tot vorbit de zeci de proiecte de spitale. Din păcate, toate aceste spitale sunt hârtii cu care primarii, respectivi ceilalți domni și doamne care le-au tot promis au plecat acasă sau urmează să plece acasă. Mi-ar plăcea să construim un spital sau mai multe în București.

 
Vlad Voiculescu, candidatul PLUS la Primăria București