Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniunea de la Berlin, un prim pas spre pacificarea Libiei

libia_berlin.jpg

Sursa imaginii: 
© REUTERS/Axel Schmidt/Pool

Participanţii la reuniunea de la Berlin, dedicată Libiei, s-au înţeles asupra unui plan de pacificare. La reuniunea internaţională au luat parte înalţi reprezentanţi din peste 10 state, între care îi amintim pe: preşedintele francez, Emmanuel Macron, rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdoğan, egiptean Abdel Fattah el-Sisi, premierul italian Giuseppe Conte şi britanic Boris Johnson, precum şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Într-o declaraţie comună, dată publicităţii duminică seara, s-a subliniat că cei prezenţi s-au înţeles asupra unor soluţii politice. Rivalii libieni, primul ministru Fayez al-Sarraj şi Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naţionale Libiene, prezenţi la Berlin, nu au participat direct la reuniune, dar au fost informaţi în permanenţă asupra desfăşurării discuţiilor.

Reuniunea de la Berlin s-a încheiat cu o conferinţă de presă, susţinută de cancelara Angela Merkel şi de secretarul general ONU, António Guterres. Sintetizînd rezultatele la care s-a ajuns în cursul reuniunii, Merkel a spus:

„Putem să constatăm că toată lumea este de acord să respectăm embargoul privind livrările de armament şi că respectarea embargoului să fie mai bine controlată decît în trecut.”

În declaraţia participanţilor se cere părţilor implicate o demobilizare şi dezarmare a miliţiilor. Nerespectarea încetării focului între părţile rivale vor fi sancţionate.

Toţi cei prezenţi, a mai spus Merkel, sînt de acord că acest conflict nu poate fi soluţionat pe cale militară. La întîlnirea de la Berlin eforturile de pacificare din partea Naţiunilor Unite au primit un nou impuls. Forţele rivale din Libia nu vor mai primi nici un sprijin din terţe ţări.

Ţările la care s-a referit Merkel sînt, în primul rînd, Rusia, reprezentată la Berlin de către preşedintele Putin, şi Turcia, reprezentată de Erdoğan.

Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naţionale Libiene, care luptă contra guvernului libian condus de al-Sarraj, recunoscut de ONU, se bucură de sprijinul Rusiei, Arabiei Saudite, Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite. Haftar este susţinut politic şi de Paris şi Washington.

Turcia susţine guvernul de la Tripoli, al lui al-Sarraj. În acelaşi timp, guvernul care controlează doar o mică parte a teritoriului se bucură de sprijinul politic al Italiei şi Qatarului.

Declaraţia de la Berlin a fost semnată de reprezentanţii celor peste 10 state prezente, cît şi de mai multe organizaţii. Părţile rivale implicate, adică generalul Haftar şi premierul al-Sarraj, nu au participat direct la lucrările conferinţei, deşi erau prezenţi în capitala Germaniei. Potrivit televiziunii germane, cei doi au fost informaţi, în permanenţă, asupra desfăşurării discuţiilor. Cei doi, a spus Angela Merkel, s-ar fi declarat de acord să înfiinţeze o comisie militară comună care se va ocupa de deescaladarea conflictului.

Atît secretarul general ONU, António Guterres, cît şi ministrul german de externe, Maas, au arătat că acum s-a făcut un pas important pentru soluţionarea conflictului. Semnăturile de pe declaraţie finală, a spus Maas, nu ajung, de aceea se va înfiinţa un comitet de monitorizare care va controla dacă deciziile de la Berlin se şi respectă.

 
Ascultă corespondența de la Berlin