Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Harry și Meghan, model pentru alți membri ai familiei regale?

harry_si_meghan.jpg

Image source: 
Victoria Jones / POOL / AFP via rfi.fr

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici, a anunțat Palatul Buckingham la sfârșitul săptămânii trecute. Comentatorii caută să explice semnificația acestui anunț.

Prințul Harry și Meghan Markle vor renunța la titlurile lor regale ca parte a unui acord pentru a le permite să se retragă din îndatoririle lor în calitate de membri superiori ai familiei regale britanice, notează The Wall Street Journal.

Acordul marchează, de asemenea, un moment delicat pentru familia regală, care a considerat mult timp serviciul public drept cea mai importantă datorie a acesteia.

Cuplul spusese mai devreme că vrea să-și împartă timpul între Marea Britanie și Canada și că vor să devină independenți financiar.

Nu este clar ce înseamnă asta în practică, dar membrii de rang minor ai familiei regale s-au luptat în trecut pentru a-și monetiza legăturile cu monarhia.

Ducele și ducesa de Sussex vorbesc pe site-ul lor despre dorința unui „nou model de lucru”. Au aplicat deja pentru marca comercială „Sussex Royal”, care cuprinde o serie de articole, inclusiv șosete și felicitări.

În ultimele trei decenii, regina a redus cheltuielile în exces, inclusiv pentru fiii ei mai mici, prințul Andrew și prințul Edward, care de la începutul anilor 1990 nu au primit subvenții anuale de la contribuabili. Ei rămân, totuși, în mare parte sub aripa regală și primesc finanțare din veniturile private ale reginei.

Potrivit CNN ieșirea lui Harry și Meghan din familia regală este ceva inedit și ar putea deveni un model pentru alți membri ai familiei care își doresc să iasă - de exemplu, copiii lui William, dacă s-ar simți la fel ca Harry ca adulți.

Există, de asemenea, semne de întrebare în legătură cu modul în care mișcarea lui Harry îi va afecta pe Charles și William. Nu este clar dacă îndatoririle regale ale lui Harry vor fi dispersate între Charles și William sau dacă plecarea lui Harry va reduce efectiv munca pe care o face familia regală, scrie CNN într-un comentariu de pe pagina sa de internet.

Este bine să fii regină, dar este greu să fii prinț, comentează The Spectator. Pentru Meghan și Harry este încă și mai greu, de sâmbătă. Cele două ex-Altețe Regale sunt în căutarea unui loc de muncă. Ei au crezut că ar putea încasa bani, dar acum sunt alungați. Va fi un Megxit greu.