Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asumarea răspunderii: Trei modificări majore, vizate de Orban la alegerile locale

alegeri.jpg

La Cluj, Barna pe locul 2, Dăncilă pe 5
La Cluj, Barna pe locul 2, Dăncilă pe 5
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea, a fost trimis azi (luni) la Parlament. Actul normativ include, pe lângă introducerea prevederilor referitoare la modul de alegere a primarilor, şi condiţii pentru alegătorii care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar şi pentru candidaţii din comunele care au mai puţin de 500 de locuitori, notează news.ro.

Guvernul a trimis la Parlament proiectul alegerii primarilor în două tururi, pentru care Executivul îşi angajează răspunderea, argumentând că ar exista un nivel ridicat de nemulţumire în societatea românească privind situația din prezent în care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin. Ar exista astfel o susţinere covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu poate fi realizat decât prin organizarea de alegeri locale în două tururi, afirmă Guvernul.

Concret, modificările aduse de PNL legilor în vigoare spun că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar, dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut acest tip de majoritate, se organizează un al doilea tur de scrutin.

La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.  În fine, al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

O altă noutate este cea care propune ca persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului să îşi poată exercita dreptul de vot doar în localitatea în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară. Această măsură are rolul exclusiv de a descuraja votul nelegal prin așa-numitul turism electoral.

Un alt articol nou este cel care prevede că, în cazul comunelor cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de ales local, partidele politice trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral pentru care candidează.

În fine, procedural, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe un proiect legislativ, iar Opoziția are dreptul să depună o moțiune prin care să încerce demiterea Executivului. PSD a anunțat că va depune o astfel de moțiune care ar mai avea nevoie doar de câteva voturi pentru fi întrunite condițiile pentru dărâmarea Guvernului.