Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost demnitar comunist chinez condamnat la închisoare. Răfuială politică?

interpol.jpg

Meng Hongwei
Sursa imaginii: 
Facebook / AFP

Fostul șef al Interpol China și fost viceministru pentru siguranță publică, Meng Hongwei, a fost condamnat marți la mai mult de 13 ani de închisoare pentru luare de mită, transmite France24 care citează AFP.

Meng face parte dintr-un grup de cadre ale Partidului Comunist vizate de o campanie anticorupție lansată de președintele Xi Jinping, pe care mai mulți observatori o consideră o metodă prin care liderul de la Beijing urmărește să-și elimine adversarii.

În 2018, când a ajuns în China venind din Franța, Meng a dispărut, ulterior autoritățile chineze anunțând că este acuzat de luare de mită și că a fost exclus din Partidul Comunist.

Soția sa a primit azil politic anul trecut în Franța, după ce a declarat că se teme că ea și cei doi copii ai săi ar putea fi răpiți.

Meng a fost condamnat la 13 ani și șase luni de închisoare și la plata unei amenzi în valoare de două milioane de yuani (cca 290 000 de dolari), a anunțat marți Curtea de Justiție din Tianjin, potrivit AFP. Curtea a mai precizat că Meng ”a recunoscut toate faptele” și că nu va depune apel față de decizia Curții.

La procesul din iunie 2019 el a pledat vinovat la acuzația de primire de mită în valoare de 2,1 milioane de dolari.