Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reprezentantul Special al OSCE pentru problema transnistreană, într-o vizită în R.Moldova

thomas_poza.jpg

Sursa imaginii: 
lisd.princeton.edu

Reprezentantul Special al OSCE pentru problema transnistreană, Thomas Mayr-Harting, face o vizită în Republica Moldova, în perioada 21-23 ianuarie. Ambasadorul Mayr-Harting va avea întrevederi cu oficiali moldoveni, dar și cu reprezentanți ai administrației de la Tiraspol.

Misiunea OSCE în Moldova anunță că, în calitate de Reprezentant Special al Președinției albaneze a OSCE, Thomas Mayr-Harting ”va analiza starea de fapt actuală în procesul de reglementare transnistreană și, împreună cu părțile, va identifica prioritățile pentru 2020”.

Potrivit agendei, la Chișinău, Thomas Mayr-Harting are programate întâlniri cu președintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, precum și cu liderii partidelor politice. De asemenea, Reprezentantul Special al OSCE se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”, precum și cu membrii societății civile.

La Tiraspol, Reprezentantul Special se va întâlni cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselsky și cu reprezentantul politic Vitaly Ignatiev.

La 22 ianuarie, jurnaliștii sunt invitați la un briefing de presă, la Guvern, susținut de Reprezentantul Special al OSCE, Thomas Mayr-Harting și reprezentantul politic din partea Chișinăului, Alexandru Flenchea. La 23 ianuarie, în incinta biroului reprezentantului politic din partea Tiraspolului, va avea loc un briefing de presă, susținut de Thomas Mayr-Harting și reprezentantul politic, Vitaly Ignatiev.

Vizita Reprezentantului Special al OSCE are loc la doar câteva zile după ce Tiraspolul a anunțat că va interzice traversarea frontierei cu Ucraina a automobilelor înmatriculate în R.Moldova. O decizie în acest sens a fost aprobată de așa numitul consiliu de securitate a republicii moldovenești nistrene. La scurt timp după anunțul Tiraspolului, președintele moldovean, Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselsky.

Dodon a dat asigurări că vor fi găsite de urgență soluții pentru evitarea unei situații de criză. ”În calitatea mea de președinte, voi face tot ce este nevoie pentru ca dreptul oamenilor, de a călători liber, să fie respectat”, declara șeful statului.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita Reprezentantului Special al OSCE pentru problema transnistreană