Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Aprobarea acordului cu UE amânată de ping-pong parlamentar

lorzi_comune.jpg

Camera Lorzilor și Camera Comunelor
Camera Lorzilor și Camera Comunelor sunt în divergență cu privire la Acordul Brexit
Image source: 
https://righttolife.org.uk/

Parlamentul britanic nu a reușit să aprobe acordul negociat cu Uniunea Europeană datorită divergențelor asupra textului proiectului de ratificare între Camera Comunelor și Camera Lorzilor. Divergențele au loc cu doar câteva zile înaintea datei fixate pentru Brexit, 31 ianuarie 2020. 

Camera Comunelor a respins miercuri toate cele cinci amendamente la proiectul guvernului adoptate de Camera Lorzilor și a retrimis textul camerei superioare declanșând ceea ce este supra-numit "ping-pong parlamentar", adică naveta între cele două camere. 

Cel mai de interes admendament era cel prin care Camera Lorzilor introducea dreptul cetățenilor UE de a primi un certificat fizic atestând dreptul lor de a rămâne în UK după Brexit. 

La ora actuală cetățenii UE care solicită dreptul de rezidență pe baza Schemei de Stabilire (Settlement Scheme) primesc prin email un număr de referință care atestă dreptul lor la rezidență permanentă (pentru cei care se află legal de cel puțin cinci ani în UK) și temporară (pentru cei aflați aici de mai puțin de cinci ani).

Camera Lorzilor a argumentat că un certificat pe hârtie îi apără pe cetățenii UE de discriminare mai ales pe piața muncii, dar guvernul a respins acest argument spunând că o astfel de măsură ar echivala practic cu introducerea unei cărți de identitate.

La ora actuală circa 2,5 milioane de cetățeni UE, ai Norvegiei, Elveției, Islandei și Liechtestein au primit drept de rezidență și numai șase cereri au fost respinse. Cetățenii români se află pe locul 2 după polonezi la numărul de cereri cu 435700 până la 31 decembrie 2019. 

Acest amendament, ca și celelalte patru au fost respinse cu o majoritate confortabilă în Camera Comunelor, unde Partidul Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson are 365 de deputați din totalul de 650.

Criză de timp?

Proiectul se întoarce acum în Camera Lorzilor unde în cazul în care lorzii insistă asupra unui amendament atunci ping-pongul parlamentar continuă până la adoptarea proiectului în termeni identici. 

Parlamentul European
Parlamentul European trebuie să ratifice Acordul Brexit înainte de 31 ianuarie

Convenția constituțională prevede însă cedarea Camerei Lorzilor la proiecte de lege care au figurat în platforma electorală a partidului de guvernământ. 

Partidul Conservator a câștigat alegerile din 12 decembrie 2019 pentru Camera Comunelor promițând ratificarea rapidă a acordului negociat de premierul Johnson cu liderii UE și ieșirea din Uniune la data stabilită de 31 ianuarie 2020. 

Camera Lorzilor, unde niciun partid nu are majoritate, este numită și deci nu are legitimitate directă precum Camera Comunelor.

Acest ping-pong parlamentar are loc cu doar nouă zile înaintea datei Brexit în condițiile în care acordul nu a fost încă ratificat de Parlamentul European și deci există riscul intrării într-o criză de timp.