Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Parlamentul britanic a aprobat acordul cu Uniunea Europeană

parlament_britanic.jpg

Sursa imaginii: 
Sky News

Parlamentul britanic a aprobat acordul cu Uniunea Europeană în vederea ieșirii din UE la 31 ianuare 2020. Acum legea va fi promulgată de Regina Elisabeta a II-a iar Parlamentul European va dezbate la rândul său în zilele următoare acordul.

După mai bine de trei ani și jumătate după referendumul din 23 iunie 2016 parlamentul britanic a aprobat practic ieșirea din UE cu un acord negociat.

Miercuri seara Camera Lorzilor a cedat în fața Camerei Comunelor și a votat neschimbat textul propus de guvernul condus de prim ministrul Boris Johnson. 

Camera Comunelor respinsese miercuri toate cele cinci amendamente la proiectul guvernului adoptate de Camera Lorzilor și a retrimis textul camerei superioare declanșând riscul a ceea ce este supra-numit "ping-pong parlamentar", adică naveta între cele două camere. 

Cel mai de interes admendament era cel prin care Camera Lorzilor introducea dreptul cetățenilor UE de a primi un certificat fizic atestând dreptul lor de a rămâne în UK după Brexit. 

La ora actuală cetățenii UE care solicită dreptul de rezidență pe baza Schemei de Stabilire (Settlement Scheme) primesc prin email un număr de referință care atestă dreptul lor la rezidență permanentă (pentru cei care se află legal de cel puțin cinci ani în UK) și temporară (pentru cei aflați aici de mai puțin de cinci ani).

Camera Lorzilor a argumentat că un certificat pe hârtie îi apără pe cetățenii UE de discriminare mai ales pe piața muncii, dar guvernul a respins acest argument spunând că o astfel de măsură ar echivala practic cu introducerea unei cărți de identitate.

La ora actuală circa 2,5 milioane de cetățeni UE, ai Norvegiei, Elveției, Islandei și Liechtestein au primit drept de rezidență și numai șase cereri au fost respinse. Cetățenii români se află pe locul 2 după polonezi la numărul de cereri cu 435700 până la 31 decembrie 2019. 

Promulgare și Parlamentul European

Acest amendament, ca și celelalte patru au fost respinse cu o majoritate confortabilă în Camera Comunelor, unde Partidul Conservator condus de priemierul Johnson are 365 de deputați din totalul de 650.

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a urmează să promulge legea de ratificare a acordului Brexit

Camera Lorzilor, care este numită, spre deosebire de Camera Comunelor care este aleasă, a respectat convenția constituțională și a cedat în cele din urmă în fața deputaților aleși prin vot direct. 

Acum legea merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a, iar apoi acordul va fi dezbătut de Parlamentul European astfel încât dacă așa cum este previzibil va fi ratificat, Marea Britanie va înceta să fie membru UE pe 31 ianuarie 2020. 

Potrivit acordului Brexit urmează o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020 când regulile actuale rămân în vigoare timp în care Marea Britanie și UE negociază o nouă relație. 

Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană pe 1 ianuarie 1973, iar în referendumul din 23 iunie 2016 electoratul britanic a votat cu 52% la 48% în favoarea ieșirii din UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ