Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE oferă peste 22 mln de euro pentru dezvoltarea raioanelor Ungheni și Cahul din R.Moldova

0e41dcc4-d0e9-43ab-a05c-8aff515fa1a9.jpg

Sursa imaginii: 
PNUD Moldova

Uniunea Europeană investește 22,8 mln de euro pentru a susține ”dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul, dar și pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități”. UE a lansat la Ungheni o nouă inițiativă în cadrul programului ”EU4Moldova: Regiuni-cheie”. O inițiativă similară a fost deja anunțată la Cahul. Programul este realizat de PNUD și UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că ”prin această inițiativă ambițioasă, UE investește resurse substanțiale pentru implicarea cetățenilor și a localităților în crearea de parteneriate puternice pe baza valorilor comune. Acest program este pentru cetățeni  și își propune îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Sunt convins că împreună vom transforma orașele Ungheni și Cahul în poli de creștere inteligentă, incluzivă și durabilă ai Moldovei”, a menționat Peter Michalko.

La rândul său, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a subliniat că ”participarea municipiului la acest program este o deosebită oportunitate pentru dezvoltarea durabilă a localității. Implicarea civică și serviciile publice de calitate reprezintă o prioritate pentru a avea o comunitate bine dezvoltată. Împreună cu cetățenii ne angajăm să depunem toate eforturile pentru participarea activă la acest exercițiu edificator, respectând principiul transparenței și integrității în realizarea programului", a declarat Alexandru Ambros.

Regiunile-țintă vor contribui și la creșterea atractivității investiționale și antreprenoriale a regiunilor prin promovarea rolului lor de poli de creștere, dar și prin valorificarea abordării de specializare inteligentă a economiei, creând noi oportunități atractive de muncă.

„Sunt încântată să fiu la lansarea EU4Ungheni, parte a programului EU4Moldova. Săptămâna trecută, când am dat start acestei inițiative la Cahul, am fost impresionată de entuziasmul și determinarea oamenilor de a contribui și beneficia de rezultatele scontate. Văd același licăr în ochii oamenilor de la Ungheni și sunt sigură că acest program va ajuta la transformarea municipiului Ungheni și comunităților rurale adiacente într-un pol de creștere, îmbunătățind viața oamenilor”, a menționat, de partea sa, Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

EU4Ungheni asigură și dezvoltarea incluzivă în conformitate cu obiectivele și aspirațiile reînnoite ale Strategiei Uniunii Europene pentru tineret în perioada 2019-2027. Acestea urmăresc implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor. În următorii 5 ani, această inițiativă a UE va susține mai multe inițiative privind serviciile sociale, precum cele de educație și protecție pentru adolescenți și copii, inclusiv serviciile de îngrijire a copiilor. La fel, vor fi îmbunătățite politicile în favoarea copiilor și tinerilor, iar instrumentele inovatoare vor fi implementate în vederea asigurării abilitării, implicării și participării tinerilor.

„În cadrul acestui proiect UE, vom sprijini modernizarea școlilor, pentru a le face și mai incluzive și mai prietenoase pentru elevi, oferind în același timp instrumente inovatoare pentru asigurarea abilitării tinerilor. Împreună, ne putem asigura că toți tinerii îşi dezvoltă la maxim potențialul  aici, în Ungheni”, a menționat Desiree Jongsma, Reprezentantă de țară UNICEF Moldova.

Printre alte inițiative finanțate de UE se numără proiectul implementat de UN Women privind consolidarea capacităților în domeniul egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, cu un buget de 5,25 milioane de euro, care va pune accentul pe promovarea politicilor locale sensibile la gen și prevenirea violenței domestice. În total, contribuția UE atât pentru regiunile Cahul, cât și pentru Ungheni ajunge la 1 miliard de lei.