Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”România a ocupat Basarabia” – o reinterpretare a istoriei din partea președintelui Dodon

dodon1.png

Image source: 
Facebook / Igor Dodon

Aflat la Ierusalim, unde a participat la ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului la Complexul Memorial „Yad va-shem”, președintele moldovean a atins un punct foarte sensibil atât pentru România cât și pentru propria-i țară și societate.

Într-un mesaj pe Facebook, președintele moldovean a scris că ”tragedia poporului evreiesc a avut loc şi pe teritoriul Patriei noastre [Republica Moldova] care, în anii de război, a fost ocupată de armatele germane şi române ce au nimicit aproximativ 300 de mii de evrei”.

Care este problema? Responsabilitatea în Holocaust este recunoscută oficial de România de peste un deceniu și jumătate, odată cu adoptarea Raportului Comisiei Wiesel. Comisia formată din istorici și personalități din România, Israel, Statele Unite și Germania, a probat responsabilitatea statului român în moartea a până la 380.000 de evrei și 11.000 de romi. În mare parte, deși nu în totalitate, aceste crime au avut loc în Basarabia și Transnistria.

Problema vine atunci când liderul de la Chișinău vorbește despre ocupație. Și când, după o rețetă de altfel tipică propagandei  rusești, amestecă adevăruri cu minciuni. Da, România are partea ei de responsabilitate pentru Holocaust. Dar dacă una e adevărată, nu înseamnă că este și cealaltă. România nu a fost un ocupant în Basarabia, așa cum a fost ea prezentată în istoriografia sovietică.

Problema este foarte sensibilă pentru societatea moldovenească, marcată de o puternică diviziune Est-Vest. Pentru adepții orientării țării către Răsărit, România este un ocupant, iar URSS – transpusă astăzi în Rusia lui Putin – este eliberatorul.

Și este exact invers pentru moldovenii adepți ai căii occidentale, fie ei unioniști sau doar susținători ai integrării țării în Uniunea Europeană. Pentru ei, ocupantul este cel venit din Est.

Până acum, în cele aproape trei decenii scurse de la dobândirea independenței, președinții moldoveni au avut grijă să evite acest teren foarte sensibil. Iată însă că Igor Dodon vine să adâncească falia din propria societate.

Întâmplător sau nu, această declarație a președintelui Dodon vine într-o perioadă în care Kremlinul caută să repună în discuție istoria celui de-al doilea război mondial.

În Rusia de azi, mitul marelui război a rămas nealterat din vremurile sovietice și este pilda luptei și a victoriei nu doar împotriva nazismului, ci într-un sens mai larg, împotriva Occidentului.

Kremlinul a fost extrem de iritat când, în septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a pus declanșarea celui de-al doilea război mondial pe seama atât a Germaniei naziste cât și a URSS, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

La puțin timp, Moscova a răspuns atacând verbal Polonia, pe care a făcut-o responsabilă pentru declanșarea războiului. Comisia și Parlamentul European au replicat imediat în apărarea poporului polonez.

Nu este clar ce urmărește exact Kremlinul și dacă acest război al vorbelor nu este cumva preludiul unei acțiuni de altă natură, așa cum mulți comentatori se tem.

Dar vedem acum că Igor Dodon preia mesajul și îl folosește împotriva României. Liderii de la București n-ar trebui să rămână indiferenți.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 27 ianuarie 2020