Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Holocaustul: și dacă ”niciodată” nu va fi chiar niciodată?

muzeul_holocaustului.jpg

Image source: 
Muzeul Holocaustului de la Washington

La 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, există o îngrijorare: nu suntem asigurați că ”niciodată” chiar va fi niciodată, scrie The New York Times.

Pe fondul unei creșteri a antisemitismului și a retoricii politice dezumanizante, există teama că lecțiile oribile ale taberelor morții se vor pierde, se îngrijorează ziarul american.

În ultimii ani, antisemitismul a revenit în Germania, atrage atenția Deutsche Welle. Actele de violență comise asupra evreilor s-au înmulțit. Membrii comunității religioase evreiești au fost atacați, inclusiv pe stradă. Cel mai grav incident a fost cel de pe 9 octombrie 2019, în orașul german Halle, când a avut loc tentativa de ucidere a 51 de credincioși aflați în sinagogă, în ziua celei mai însemnate dintre cele trei mari sărbători evreiești, Ziua Ispășirii (Yom Kippur).   

Pentru Forbes, ”Acțiunea colectivă împotriva antisemitismului este încă necesară”.

Acum câteva luni, raportorul special al ONU pentru libertatea de religie sau credință publica un raport care a identificat modelele și tendințele antisemitismului din întreaga lume.

Potrivit raportului, dacă guvernele nu țin antisemitismul sub control, există riscuri nu numai pentru evrei, dar și pentru membrii altor comunități minoritare. Antisemitismul este toxic pentru democrație

Comemorând memoria victimelor Holocaustului, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, trebuie să ne asigurăm că lecțiile au fost învățate și să declanșăm acțiunea colectivă împotriva antisemitismului sub toate formele și manifestările sale, scrie Forbes

„Mă tem că memoria se va șterge”, este mărturia unei supraviețuitoare de la Auschwitz, pe care o găsim în revista franceză Le Point.

Deportată în 1944, Denise Holstein, în vârstă de 92 de ani, și-a dedicat o mare parte din viața ei mărturisirii ororilor din lagărele de concentrare naziste:

”Nazismul s-a terminat. Dar antisemitismul este o boală și încă există. Mă tem că uităm de atrocitățile pe care le poate provoca. La fiecare aniversare a eliberării unui lagăr sau a altuia, vorbim două zile și apoi uităm.

Mi-a fost teamă când Marine Le Pen a ajuns în turul al doilea la ultimele alegeri prezidențiale și cred că data viitoare, poate să învingă. Mă îngrozește. Dar ceea ce mă sperie și mai mult este că oamenii nu păstrează memoria. Pentru o mare parte a populației, Holocaustul este ca războiul de o sută de ani! Nici măcar nu mai vor să știe. Cel mai mare pericol care ne așteaptă este că uităm de atrocitățile de care este capabilă natura umană”, spune în Le Point supraviețuitoarea din lagărele naziste.

În acest context, La Croix atrage atenția asupra sondajelor care arată că unul din patru francezi sub 38 de ani nu a auzit de Holocaust. Conform unui sondaj efectuat în Statele Unite, jumătate dintre tinerii născuți în 2000 nu pot spune măcar numele unui lagăr de concentrare:

”În loc să ne lamentăm, o urgență se impune, dacă nu vrem să ne întoarcem în cel de-al Doilea Război Mondial. Trebuie să găsim modalitățile prin care să vorbim despre toate acestea.

Să începem cu copiii și nepoții.  Să nu permitem niciodată ca un copil să fie interpelat de colegii săi din cauza originii părinților. Și ceea ce se întâmplă în legătură cu copiii evrei se aplică, evident, și pentru alte origini”.

Istoria Holocaustului nu trebuie contestată, insistă The Times:

„Nimeni nu contestă sacrificiile pe care Uniunea Sovietică a trebuit să le facă după invazia țării în 1941 sau eroismul Armatei Roșii, care a dus la eliberarea majorității lagărelor de concentrare. La fel, rușii nu ar trebui să conteste sacrificiile făcute de poporul polonez, care sunt chiar mai vechi. Trei milioane de evrei polonezi au fost masacrați în timpul Holocaustului. Peste două milioane de civili și soldați polonezi non-evrei și-au pierdut viața. Așa cum guvernul polonez a greșit în urmă cu doi ani, declarând ilegală orice acuzație că polonezii ar fi fost implicați ăn Holocaust, la fel și Putin greșește acuzând Polonia de complicitate la izbucnirea războiului. Deși această perioadă istorică este complexă, aici nu există neclarități și nu ar trebui să existe controverse. A spune altceva este o insultă a memoriei celor morți”, scrie The Times citat de Eurotopics.