Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert despre ordonanța privind programele naționale de sănătate: Unde e urgența?

medic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În programele naționale este interzisă coplata, spune ministrul sănătății, Victor Costache, în încercarea de a calma temerile privind efectele unei ordonanțe de urgență prin care Guvernul pregătește schimbarea legii sănătății. Prin modificările avute în vedere, spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

În primul rând, Guvernul trebuie să justifice urgența acestei ordonanțe care poate arunca în colaps sistemul public de sănătate, atrage atenția Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică.

În plus, pentru a fi siguri că spitalele private  nu vor introduce coplata, acest lucru trebuie stipulat negru pe alb, mai explică expertul:

Sorin Paveliu: În clipa în care dai aceste programe de sănătate privaților, balanța se va înclina aproape instantaneu spre sectorul privat. În momentul de față deja gestionează 25% din fondurile utilizate pentru programele de sănătate și aș spune că în mod ilegal. Ar trece rapid de 50%. În clipa în care trecem aceste programe către facilități private, în condițiile în care Parlamentul a aprobat o lege prin care spitalele private pot percepe o coplată, respectiv diferența între costul serviciilor pe care le oferă spitalul privat și suma decontată de Casa de asigurări sau, dacă vreți, cât plătește spitalului de stat, este evident că pacienții care se vor interna în spitalele private vor trebui să plătească și o coplată pentru a primi aceste tratamente și medicamente pe care statul le oferă prin programe.

Reporter: Totuși, ministrul sănătății infirmă acest lucru. Spune că nu va exista coplată. Se înșeală?

S.P: Ca să spună așa ceva, trebuie să o pună în lege. Ordonanța de urgență la care facem trimitere, coroborată cu cadrul normativ actual infirmă spusele ministrului. Poate că a gândit... poate că se gândește să nu se pună coplată. Poate s-a speriat de consecințe. În realitate, dacă vrei să faci așa ceva, treci negru pe alb în ordonanță că pentru serviciile care vor fi oferite prin programele de sănătate derulate de către operatorii privați este interzis a se încasa vreun leu coplată. Atunci, da, are dreptate. Dar altfel, doar cuvântul domnului ministru versus cadrul legal pe care vrea să îl aprobe, cadrul legal are prioritate. În momentul de față avem o lege care va intra în vigoare o dată cu aprobarea noului contract cadru pe anul 2020, respectiv de la 1 aprilie. Acum se finalizează contractul cadru. Această lege cu coplata pe care o vor percepe operatorii privați de la pacienții care sunt asigurați de stat, intră în vigoare de la 1 aprilie 2020. În momentul de față, serviciile oferite în programele de sănătate de către operatorii privați nu suportă și coplată. Acest lucru se va schimba radical de la 1 aprilie.

Rep: Pe de altă parte, reprezentanții pacienților cu care am discutat spuneau că este foarte bine că intră concurență pe piață, că unele servicii furnizate de sistemul de stat sunt mai slăbuțe. Tot domnul Barbu recunoștea că trebuie urmărită cu foarte mare atenție această balanță, să nu se încline prea mult într-o parte sau alta. Teoretic, schimbările astea ar fi trebuit făcute cu foarte mare băgare de seamă. Nu să le testezi și după aceea să îți dai seama de efecte și să încerci să repari ce se mai întâmplă pe parcurs...

S.P: Pacienții sunt îndrituiți să ceară. Așteptările lor sunt să fie tratați în condiții cât mai bune. Aici sunt absolut de acord. Din această perspectivă o dorință rezonabilă ar fi ca prin măsurile pe care le ia statul să fie îmbunătățite condițiile oferite în spitalele de stat. Nu să opteze între stat, care, oferă niște condiții, vezi doamne, mai slabe și privat, care oferă, vezi doamne, condiții mai bune. În aceste condiții, noi ne îndreptăm către desființarea sectorului de stat de vreme ce facem acest transfer pe acest criteriu. Vă garantez că asta nu și-o dorește nimeni. Oamenii nu realizează că sistemul de stat este cel care oferă siguranță. Atunci când oamenii se îmbolnăvesc și fac boli grave și scumpe nu dau fuga la sectorul privat, ci dau fuga la sectorul de stat.

Rep: S-a mai adus în discuție un aspect interesant. Dacă tot vorbim de acest transfer, ce rol au medicii? Pe unii îi găsim și în sistemul privat și în sistemul de stat. Cum s-ar decide pe cine tratăm la stat și pe cine la privat?

S.P: Aceasta este o discuție pe care o lansase în domeniul public doctorul Arafat la un moment dat, când cerea interzicerea portiței de a lucra atât în sectorul public, cât și în sectorul privat pentru personalul medical. Acest lucru va deveni evident în clipa în care lega va fi aprobată. De exemplu, nu poți să ai un medic oncolog care dimineața să lucreze la Institutul oncologic București și de la ora 13 să meargă la spitalul privat care se află în concurență directă pentru fonduri cu institutul al cărui angajat este. Este evident că o asemenea concurență neloială nu poate fi tolerată. Pe de altă parte, care este urgența? Guvernul ar trebui să vină să spună de ce promovează printr-o ordonanță de urgență o măsură care este discutabilă și pe care foarte probabil nu o poate susține în Parlament. Neexistând urgența, este o ordonanță neconstituțională. De ce să facem o asemenea chestie? Care este presiunea?