Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: cursa dificilă către un acord de tip ”zero taxe”

brexit_ue.png

Image source: 
Facebook / European Parliament

De acum este clar, Marea Britanie va părăsi, în acte, Uniunea Europeană la sfârșitul acestei săptămâni. Dar aceasta nu înseamnă că negocierile între Londra și Bruxelles se încheie.

Se deschide acum o perioadă de tranziție, convenită de cele două părți, care ar urma să se întindă până la 31 decembrie 2020.

În acest timp, ar trebui să se negocieze un acord de liber schimb astfel încât mărfurile din Marea Britanie exportate pe continent să nu fie supuse tarifelor și altor bariere comerciale. Și reciproc.

După cum a declarat pentru BBC ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, guvernul britanic urmărește să asigure un acord comercial cu Uniunea Europeană bazat pe „zero tarife, zero cote”.

Ministrul a precizat că obiectivele guvernului vor fi detaliate luna viitoare.

Ei bine, ”opțiunea zero” formulată de Marea Britanie s-ar putea să nu fie chiar atât de ușor de atins. În cadrul unui interviu acordat ieri paginii de internet a Parlamentului European, coordonatorul pentru Brexit al adunării legislative, Guy Verhofstadt, a atras atenția că mai sunt multe aspecte de clarificat.

Mai întâi, că europarlamentarii nu sunt tocmai mulțumiți de garanțiile oferite de Londra cetățenilor europeni aflați în Regatul Unit – așa cum a reieșit și din rezoluția adoptată recent. Membrii Parlamentului ar dori să existe un document fizic care să ateste rezidența cetățenilor europeni și au subliniat necesitatea unei autorități de monitorizare cu adevărat independente.

Verhofstadt i-a prevenit pe britanici că Parlamentul European este hotărât să utilizeze negocierile privind viitoarele relații ca pârghie pentru a garanta partea practică a drepturilor cetățenilor. Cu alte cuvinte, el a atenționat că existența unui viitor acord rămâne la mâna aleșilor europeni.

Apoi, opțiunea comercială zero a fost și ea pusă în discuție de coordonatorul pentru Brexit.

În mod ideal – a spus Verhofstadt  - ar trebui să putem avea mai mult decât un acord de liber schimb cu Regatul Unit. Nu numai „tarife zero” și „cote zero”, ci și „dumping zero”.Ceea ce înseamnă ”că standardele noastre europene sociale și de mediu vor fi pe deplin respectate în viitoarea noastră relație comercială”.

Ei bine, aici ne putem aștepta la blocaje.

Pe de o parte, Uniunea Europeană merge spre mai multă integrare și reglementare. Își propune obiective de mediu îndrăznețe, care costă. Își propune să ajungă într-un anumit timp la un salariu minim comun și de asemenea să ajungă la reguli comune în materie de relații de muncă.

Pentru adepții Brexitului, dimpotrivă, Uniunea Europeană, cu regulile ei, este prea constrângătoare. Și, după cum spunea ministrul Barclay, Marea Britanie va înceta să mai fie ”un stat care acceptă reguli impuse, nu ne vom abate de la țintă doar de dragul abaterii”.

Aceasta însemnă de fapt că, în plan intern, Brexitul va aduce și mai multă dereglementare, în diferite domenii, cum ar fi standardele de mediu, relațiile de muncă sau normele de salarizare.

Mai mult ca sigur, la aceste aspecte se gândea Guy Verhofstadt atunci când vorbea despre dumping.

Sfârșitul acestei săptămâni va marca nu doar plecarea britanicilor, ci și începutul simbolic al unei competiții între o economie tot mai puternic reglementată, precum cea europeană și o alta tot mai dereglementată, așa cum se anunță cea britanică. În aceste condiții, un acord cu ”opțiune zero” pare greu de atins.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 28 ianuarie 2020