Auschwitz, 75 de ani. Polonezii nu i-au replicat direct lui Putin, dar tensiunea persistă
auschwitz.jpg

Două sute de supraviețuitori ai Holocaustului de la Auschwitz au fost prezenți la comemorare, fiindu-le acordat un firesc rol central. Poate cel mai elocvent discurs i-a aparținut istoricului și jurnalistului de origine evreiască Marian Turski (născut Mosze Turbowicz), supraviețuitor al Auschwitz-ului care a accentuat că (Holocaustul) nu a căzut din cer. Răul s-a furișat, a călcat cu pași mici, s-a apropiat, până s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat aici.” Marian Turski a făcut aluzie astfel la ignoranță, falsul refugiu în rolul de spectator și dublele standarde. Același Turski a încheiat spunând că: ”Nu fiți indiferenți dacă vedeți minciuni istorice. Nu fiți indiferenți când vedeți că trecutul este atras în nevoile politicii actuale. Nu fiți indiferenți atunci când vreo minoritate este discriminată”
Mulți s-au așteptat la o escaladare a schimburilor dure între Polonia și Rusia pe tema culpabilității pentru Holocaust. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, sau mai bine zis nu s-a întâmplat în timpul comemorării de la Auschwitz. Andrzej Duda într-adevăr a făcut aluzie la rolul special al polonezilor în lupta împotriva nazismului ”pe toate fronturile”, dar ar fi greșit să spunem că a procedat de aceeași manieră precum Putin la Ierusalim săptămâna trecută.
Liderul de la Kremlin a afirmat că ”40% din evreii exterminați în Holocaust ar fi fost evrei sovietici”, o cifră considerabil exagerată, astfel încercând să-și aroge dreptul la un plus de martirizare și extra-legitimare a ideologiei filo-sovietice actuale proiectată de Kremlin la nivel oficial.
Un răspuns în subiectul pretinsei participări a Poloniei în Holocaust a fost dat la Cracovia de către președintele Israelului, Reuven Rivlin în timpul conferinței de presă după întâlnirea cu Andrzej Duda.
Rivlin a spus: ”Noi știm că Germania nazistă a inițiat, planificat și implementat genocidul asupra evreilor în Polonia și alte locuri.” Totodată, Rivlin nu a ezitat să menționeze că ”mulți polonezi au fost martori indiferenți și chiar au asistat în omorârea evreilor.” Așadar, nu e nimic nou, este același narativ pe care îl auzim în ultimii cel puțin doi ani la nivel bilateral între Israel și Polonia, în special de când Varșovia a adoptat acea ”lege a Holocaustului” prin care se încearcă combaterea așa-numitului ”anti-polonism”.
Elementul de noutate în toată această dezbatere politico-istorică este încercarea Rusiei, începând cu toamna anului trecut, sau poate mai ales din decembrie, să speculeze pe marginea unor mituri politice importante și astfel să divizeze statele europene.
Tema culpabilității în Holocaust este extrem de sensibilă practic în orice stat european. Orice istoric știe că antisemitismul a avut un character de masă în perioadă interbelică în aproape orice stat european, însă cele care au planificat și implementat Holocaustul sunt mult mai puține.
Polonia nu se numără printre ele, fie și pentru simplul fapt că statul polonez fusese desființat prin partajarea sa, ca rezultat al pactului nazisto-sovietic în spetembrie 1939. Polonia, ca unul din statele cele mai active în NATO și UE pe acest front al combaterii dezinformării și propagandei filo-neo-sovietice, este o țintă primară pentru Moscova.
Mai mult, prin această campanie Kremlinul încearcă să-și disciplineze anumite capitale din spațiul post-sovietic. Nu trebuie scăpat din vedere că tiradele lui Putin la adresa Poloniei, ca stat vinovat pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și pentru Holocaust, au venit în fața a nouă șefi de state din CSI. . Este de așteptat ca, în contextul paradei anuale de la 9 mai de la Moscova, să se consume un nou episod din acest război asupra memoriei Holocaustului, iar cine va refuză să subscrie narativului de la Kremlin va fi tratat că adversar sau neprieten.
Antagonismele continuă și evoluează spre alte teme conexe între cele două țări, la nivel de oficiali. Liderul Jaroslaw Kaczynski declara zilele trecute pentru ziarul german Bild că Rusia ”ar trebui să plătească” daune de război pentru invazie și ocupație în cel de-al Doilea Război Mondial. Răspunsul nu a întârziat, prin ambasadorul rus la Varșovia care a declarat ieri că ”Polonia, împreună cu alte state din fosta URSS, are o datorie neplătită la Rusia”, deoarce ”Polonia și polonezii există doar datorită victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.”
Societatea poloneză per ansmblu este destul de imună la manipulări ce vin dinspre Kremlin pe tema rolului Poloniei în Holocaust. Schimburile dure au loc mai ales la nivel politic-diplomatic deocamdată.
Ieri a fost dat publicității un sondaj de opinie pe tema atitudinii polonezilor față de Holocaust și importanța lagărelor de exterminare în imaginarul istoric colectiv al polonezilor. Rezultatul este unul relativ așteptat și îmbucurător. Pentru 29 % din polonezi Holocaustul este cel mai important eveniment ce ține de suferința și martiriul din cel de-al Doilea Război Mondial, acest rezultat vine la egalitate cu începutul războiului în septembrie 1939.
De exemplu, oarecum surprinzător, Revoltă din Varșovia din 1944 este pe locul secund cu 16%. Tot în același sondaj, 50% din polonezi consideră că Auschwitz este locul maritirului întregului popor polonez, iar 43% consideră că este locul exterminării everilor. Prin comparație, în 1997 într-un sondaj similar, doar 8% din polonezi considerau că Auschwitz este locul exterminării evreilor. Așadar, în 25 de ani, opinia polonezilor în prinvința Holocaustului s-a schimbat considerabil spre o interpretare mult mai corectă.