Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Alexandrescu: Guvernul Orban nu respectă protocolul cu USR

Vlad Alexandrescu vinovati dosar august.png

Vlad Alexandrescu, critic la adresa DIICOT
Vlad Alexandrescu, critic la adresa DIICOT

Uniunea Salvați România este nemulțumită că PNL nu a acceptat alegerea șefilor de Consilii Județene de către cetățeni, în două tururi, declară la RFI senatorul USR Vlad Alexandrescu. El acuză Guvernul Orban că încalcă protocolul încheiat cu formațiunea sa.

Guvernul Orban își angajează miercuri răspunderea în fața Parlamentului pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Printre amendamentele depuse de partide și acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiției cu care cei cu vize de flotant pot vota.

Printr-un amendament al USR, se reduce numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale.

Un alt amendament vizează reprezentarea minorităților din Parlament și a formațiunilor politice din Legislativ în structurile Birourilor Electorale.

Executivul a acceptat și un amendament ce vizează modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare.

 

Nemulțumirea USR

 

Vlad Alexandrescu spune că USR-ul nu este mulțumit: ”Nu este mulțumit. Trei dintre aceste amendamente au fost propuse într-adevăr de USR. Nu este mulțumit pentru faptul că în convenția de susținere a Guvernului Orban, USR a parafat cu PNL ideea de a avea alegerea pentru președinții Consiliilor Județene tot în două tururi și nu într-un singur tur, cum se petrece acum. Noi am cerut acest lucru, pentru a avea o legitimitate mai mare pentru aleșii din CJ, președinții CJ având o putere foarte mare în dirijarea banului public către comune și orașe (...). Nu suntem mulțumiți, pentru că am fi vrut și am cerut acest lucru prin protocolul semnat cu PNL, un protocol pe care iată, Guvernul Orban nu îl respectă, am fi vrut alegerea președinților Consiliilor Județene în două tururi, la fel ca primarii”.

Senatorul precizează însă că USR nu va vota moțiunea de cenzură a PSD: ”Nu vom vota moțiunea de cenzură, pentru că dacă am vota-o, nu s-ar introduce nici măcar votul primarilor în două tururi, ceea ce ni se pare un element foarte important pentru democrația locală în România”.

Întrebat dacă realist vorbind, crede că mai sunt șanse să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, Vlad Alexandrescu a răspuns: ”Realist vorbind, nu cred că mai sunt șanse. Cred că puțină lume în momentul de față își dorește acest lucru cu adevărat și mai cred că în fond sunt puține luni până la termenul alegerilor, care este în noiembrie. Desigur, ne-am dori ca aceste alegeri să aibă loc mai devreme, dar nu credem că se va forma o majoritate în acest sens în Parlament, dat fiind că partidele sunt concentrate acum pe procedura alegerilor locale”.

 
Vlad Alexandrescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre amendamentele acceptate de Guvern