Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Aștept Brexit cu mâhnire și uimire" - jurnalistul Christian Mititelu

christian_mititelu.jpg

Christian Mititelu
Image source: 
Petru Clej

Marea Britanie va ieși în sfârșit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie după mai bine de trei ani și jumătate de la referendumul Brexit. Ce înseamnă aceasta pentru un român care a trăit aici în toată perioada când UK a făcut parte din Comunitatea Europeană?

Christian Mititelu este un cunoscut jurnalist, care trăiește de aproape 50 de ani în Marea Britanie. El a fost, între altele, directorul redacției române a BBC World Service în perioada 1984 - 2004. 

El a fost și rămâne un sprijinitor ferm al apartenenței UK la UE. L-am întrebat în ce stare de spirit întâmpină acest eveniment istoric?

"Ca să fiu sincer cu un sentiment de mâhnire și de uimire cum de s-a putut ajunge la asemenea decizii. Și s-a ajuns printr-un concurs de circumstanțe aproape întâmplătoare, nu a fost o politică deliberată. S-a convocat un referendum foarte riscant, cu o majoritate simplă, cu o întrebare simplă, într-un moment în care există multă nemulțumire, nu numai în Marea Britanie, în general în întreaga lume. Există acest sentiment, mai ales în orașele mici, în orașele care și-au pierdut industriile, că guvernul de la centru le neglijează și rezultatul a fost cel pe care-l știm și care a dus după trei ani și ceva de discuții la decizia finală, la ieșirea din UE".

Privind înapoi, ce a adus Marii Britanii faptul că a făcut parte din Uniunea Europeană (Comunitatea Economică Europeană, Comunitatea Europeană) în ultimii 47 de ani?

"Eu cred că a contribuit la prosperitatea Marii Britanii, la un sentiment de integrare, de cosmopolitism. Eu când am venit aici, Marea Britanie era mult mai austeră, aș spune în unele privințe mai puțin dezvoltată, nu în cel financiar, dar în alte sectoare, în raport cu Franța de unde veneam, pentru că am trăit mai întâi doi ani în Franța și am fost puțin surprins.

Or lucrurile s-au schimbat și s-au schimbat în bine, mai ales sub guvernarea lui Margaret Thatcher (1979 - 1990), iar Marea Britanie a început să joace un rol extrem de important în UE - a fost cea care a impus crearea pieței unice europene, a fost cea care a militat pentru extinderea UE înspre estul Europei, a fost veșnic în favoarea liberalizării comerțului, și iată, tocmai ea este cea care trage obloanele acum în raport cu UE și într-un fel cu restul lumii, pentru că prin UE Marea Britanie are acorduri comerciale cu 160 de țări. Aceste acorduri vor trebui renegociate la un moment dat sau prelungite într-un fel, fără ca Marea Britanie să mai fie parte a UE. "

 Privind înspre viitor, cum credeți că va evolua relația dintre Marea Britanie și UE?

"În mod paradoxal în acest moment în care eurodeputații britanici se retrag din Parlamentul European, vom avea o prezență britanică intensă la Bruxelles, pentru că abia acum încep negocierile pentru realizarea unui nou acord. Nu poți să exiști fără un acord și este nevoie de un acord comercial, un acord pe care prim ministrul britanic Boris Johnson îl vrea negociat până la sfârșitul anului, lucru care e discutabil dacă se poate realiza și care vom vedea cum va arăta și în ce măsură va rămâne totuși o apropiere economică importantă între UK și UE.

Vedeți, politica tradițională a Marii Britanii a fost să arbitreze într-un fel, să nu permită apariția unei mari puteri dominante în Europa inițial. Această politică a funcționat destul de bine până la al doilea război mondial, inclusiv după război. În 1973 a intrat în Comunitatea Economică Europeană, e adevărat că Germania a devenit o putere economică dominantă, dar la nivel politic Marea Britanie era la masa celor mari și se retrage acum de la această masă, devine o putere secundară într-un fel, care nu va mai putea să joace un asemenea rol de arbitru la nivel mondial, în raport cu China, Statele Unite, Rusia sau chiar cu UE."

În final, știți că sunt peste trei milioane de cetățeni UE care au dreptul să rămână aici, printre ei aproape jumătate de milion de cetățeni români. Din punctul de vedere al modului în care sunt percepuți, acceptați, va schimba credeți ieșirea din UE ceva pentru ei?

"Eu cred că în viitorul imediat nu va schimba, dar pe termen lung va exista un oarecare sentiment că nu mai ești atât de dorit sau de binevenit. Eu am fost împotriva acestui Brexit și am încercat pe unde am putut să mă exprim. La un moment cineva mi-a spus: da' tu, stai puțin, că tu nu ești britanic. Deși sunt cetățean britanic de ani de zile, am plătit aici impozite și am trăit aici practic majoritatea vieții mele."

Deci există un filon de xenofobie care, spuneți dumneavoastră, ar putea fi potențat de ieșirea din UE.

"S-ar putea, deși cred că generațiile tinere sunt uimite de ce se întâmplă și vor reacționa probabil altfel, inclusiv generațiile viitoare de români, polonezi, maghiari din Marea Britanie care sunt și vor rămâne aici pentru multă vreme".

 
Ascultați interviul cu Christian MITITELU realizat de Petru CLEJ