Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea principelui Transilvaniei care a încercat să cucerească Polonia

racokzi.jpg

Principele Gheorghe Rakoczi al II-lea (1621-1660), gravură de epocă
Image source: 
Wikipedia

În 30 ianuarie 1621, în localitatea Sarospatak, din Ungaria de azi, se năștea un veritabil condotier: principele Gheorghe Rakoczi al II-lea. A fost un principe războinic, măcinat de mari ambiții, care a sfârșit din cauza rănilor primite în luptă.

Gheorghe Rakoczi al II-lea provenea dintr-una dintre cele mai importante familii aristocratice din Transilvania. Tatăl său a fost principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I, iar mama sa a fost Suzana Lorantffy. Pentru că Transilvania era o monarhie electivă, în care Dieta principatului stabilea numele viitorului monarh, Gheorghe Rakoczi I a forțat lucrurile și a impus alegerea fiului său încă din timpul vieții sale, în februarie 1642.

În anul 1643, Gheorghe Rakoczi al II-lea s-a căsătorit cu descendenta unei alte familii importante din Transilvania: Sofia Bathory de Șimleu, nepoata regelui Poloniei, Ștefan Bathory. În octombrie 1648, după moartea tatălui său, Gheorghe Rakoczi al II-lea a urcat pe tronul Transilvaniei. El a emis pretenții la tronul Poloniei, o altă monarhie care devenise electivă după stingerea dinastiilor Piast și Jagellonă.

Polonia era destabilizată ca urmare a luptelor dintre diferitele grupări nobiliare. În acest context, principele Gheorghe Rakoczi al II-lea s-a aliat cu regele Suediei, Carol al X-lea Gustav, cu hatmanul cazacilor, Bogdan Hmelnițki, precum și cu domnitorii Moldovei și Țării Românești, Vasile Lupu și Matei Basarab. Gheorghe Rakoczi al II-lea a declarat război regelui Poloniei, Ioan II Cazimir. În 1657, el a cucerit Lvovul și Cracovia, apoi a intrat în Varșovia.

Însă alianța sa cu suedezii s-a destrămat, iar Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost înfrânt decisiv în bătălia de la Czarny Ostrow, în iulie 1657. A semnat un tratat prin care renunța la orice pretenție la coroana Poloniei.

Expediția sa în Polonia a stârnit furia Imperiului Otoman, care a cerut detronarea principelui Transilvaniei. Dieta Transilvaniei a decis detronarea lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, însă, mai apoi, tot membrii Dietei l-au reales ca principe, în condițiile în care Poarta Otomană îl prefera pe Akos Barcsay.

În cele din urmă, turcii au invadat Transilvania. Au urmat mai multe bătălii. În cea de la Gilău, din 1660, principele Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost grav rănit. Oastea sa s-a retras la Oradea, unde principele a murit din cauza rănilor primite. După moartea sa, otomanii au reușit să îl impună ca principe pe Akos Barcsay. Acesta a cedat otomanilor Banatul de Lugoj-Caransebeș, care a rămas sub stăpânire turcească până în 1718, când Banatul a fost eliberat de către generalul austriac Eugeniu de Savoia.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 30 ianuarie 2020