Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un efect nebănuit al Europei fără frontiere

ditrau.jpg

Sursa imaginii: 
Digi24

Pare un simplu fapt divers, dar nu este. După cum aflăm dintr-o știre publicată de Agerpres, aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, județul Harghita, s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.

Patronii spun că în maximum o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că cei doi muncitori au fost mutaţi la o gazdă dintr-un sat învecinat, dar şi aici proprietara a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în orașul Gheorgheni.

A apărut și un grup pe rețelele de socializare pe care s-au putut vedea mesaje negative, chiar și amenințări. Membrii cer autorităților locale să ia măsuri pentru a stăvili valul de migranți.

Colegii de la fabrică ai sri-lankezilor le sunt alături şi spun că cei revoltaţi ar trebui să fie înţelegători şi să se gândească la faptul că mulţi localnici din Ditrău lucrează în străinătate, unde sunt acceptaţi şi respectaţi.

Cam acesta ar fi un rezumat al reportajului pe care îl putem găsi pe pagina de internet a Agerpres.

Muncitorii din state asiatice nu sunt chiar o noutate în România. Prezența lor a devenit ceva chiar obișnuit în orașe mari și în localități mai mici. Este însă pentru prima dată când presa relatează despre o atitudine negativă de o asemenea amploare.

Care să fie explicația? Vorbim despre o localitate în care peste 98% din populație este de etnie maghiară, dar nu etnia este relevantă aici ci expunerea oamenilor la mass media.

Vorbim despre media din Ungaria, puternic controlată de guvernul lui Viktor Orban. Până într-acolo discursul alternativ cu greu își mai poate face loc pentru a ajunge la publicul larg.

Televiziunile, radiourile și ziarele din Ungaria, inclusiv mediul online, sunt controlate într-o măsură pe care noi, în România, nu am cunoscut-o niciodată după 1989. În ultimii ani, cele mai multe publicații au fost vândute sau chiar donate unor apropiați ai guvernului. Ele sunt coordonate prin intermediul unei fundații controlate tot de oamenii lui Orban. Viktor Orban.

Temerea că vreo câțiva migranți dintr-un sat din Harghita, care răspund unei nevoi locale de forță de muncă, vor distruge identitatea comunității, se potrivește la fix cu narativul oficial promovat de guvernul Orban și preluat masiv în mass media.

Și iată că, într-o Europă a porților deschise, acest discurs al porților închise a trecut granița și își face efectul și printre compatrioții noștri de etnie maghiară.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 30 ianuarie 2020