Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PLUS cere „schimbarea imediată” a șefului Autorității Electorale

mituletu.jpg

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică și ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin la întâlnirea din 24 ianuarie
Image source: 
Facebook

PLUS cere Parlamentului „schimbarea imediată” a președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, după ce acesta s-a întâlnit recent cu ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, pentru a discuta despre "dezvoltarea unei relații de colaborare între autoritățile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări, în vederea realizării schimbului de experienţă și de bune practici", potrivit hotnews.ro.

Reacția vine după ce șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, s-a întâlnit, de Ziua Unirii Principatelor Române, cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, iar cele două instituții au transmis că discuțiile au vizat "dezvoltarea unei relații de colaborare între autoritățile administrative autonome specializate în materia organizării proceselor electorale din cele două ţări, în vederea realizării schimbului de experienţă și de bune practici".

Mitulețu-Buică, numit de Parlament la conducerea AEP la propunerea PSD, în februarie 2019, este ultimul "ministru" rămas în funcție din regimul Dragnea.

„Societatea românească are nevoie de garanția independenței celor care gestionează procesul electoral, iar președintele AEP nu mai poate furniza o astfel de garanție. PNL și partidele parlamentare nu trebuie să ezite în a discuta situația și a-l schimba din funcție de urgență dacă nu găsește argumente care să dea încredere în echidistanța sa politică și adecvarea sa pentru postul ocupat. Să nu uităm că se află acolo plantat de regimul Dragnea și se dovedește încă o dată ce fel de oameni și ce politici vizau cei pe care conducerea PSD i-a numit în diverse funcții extrem de importante pentru bunul mers al României”, afirmă președintele executiv al PLUS, Dragoș Tudorache, citat într-un comunicat.

Acesta afirmă că alegerile din acest an, „de o maximă importanță pentru România și pentru cetățenii săi”, nu pot fi lăsate pe „mâna unor oameni cu simpatii proruse vădite”, în condițiile în care Rusia este considerată, în rezoluții repetate ale Parlamentului European, ca fiind responsabilă pentru amestec în procesele electorale europene, specialistă în atacuri hibride împotriva democrațiilor.

Constantin Mituleţu Buică a fost ales de plenul reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în 27 februarie 2019, el fiind propus de PSD, precizează hotnews.ro. Mandatul este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată. Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, președintele AEP are rang de ministru. Preşedintele AEP este ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, unul numit de preşedintele României, iar celălalt de prim-ministru.