Renate Weber, despre neregulile din OUG care liberalizează programele naționale de sănătate

renate_weber.png

Sursa imaginii: 
facebook/Renate Weber

Avocatul Poporului nu este de acord cu liberalizarea programelor naționale de sănătate prin ordonanță de urgență. Documentul permite spitalelor și clinicilor private să acceseze oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate, nu doar atunci când este depășită capacitatea furnizorilor publici.   “(…)Normal ar fi să nu fie o ordonanță de urgență, ci să fie propunere de modificare a Legii Sănătății care să urmeze calea dezbaterii, dezbatere publică și apoi dezbatere parlamentară, așa cum este firesc în tot acest proces normal de legiferare.”, explică la RFI, Renate Weber, care atrage atenția că “este nevoie de condiiți clare astfel încât să existe o competiție corectă între cele două tipuri entități”.

“Modificările aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății ar trebui dezbătute în cadrul procedurii legislative obișnuite, prin dezbatere și vot în Parlamentul României spune la RFI, Renate Weber.

Avocatul Poporului atrage atenția că proiectul Ministerului Sănătății conține o notă de fundamentare sumară și nu prezintă niciun studiu de impact care să arate efectele economico-financiare, dar și sociale ale acesteia.

“Atunci când vrei să pui pe picior de egalitate participarea celor din public și celor din privat la astfel de programe de exemplu care înseamnă pe de-o parte sume mari de bani, dar al căror scop este evident tratarea unor oameni care sunt bolnavi, este obligatoriu să existe condiții care să nu pună unul din acești participanți în situații mai favorabile decât este celălalt. Și aici vă dau niște exemple:

 În sistemul public, toate achiziții publice se face prin sistemul SEAP- Sistemul electronic de achiziții publice. Proiectul de ordonanță nu menționează nimic cu privire la aceeași obligație pentru spitalele din sistemul privat. Dintr-o dată, este clar defavorabil celor din sistemul public. 

Pe de altă parte, există posibilitatea, pentru că acest proiect nu interzice, ca medicii care sunt coordonatorii acestor programe, să lucreze în egală măsură în sistemul public, și în cel privat.  Or câtă vreme ei sunt cei care ar elabora exact criteriile de participare...Evident că sună un clopoțel acolo că ceva în materi de conflict de interese nu este reglementat cum trebuie. Iar noi, în țara aceasta, cred că am făcut multe eforturi tocmai ca să evităm chestiunile care pot să ducă la corupție, conflictul de interese fiind unul dintre ele. (...) Nu este firesc ca medicii să lucreze și într-o parte și în alta. Fiecare medic are o datorie față de pacienții lui. Acest amestesc este problematic”,  explică Avocatul Poporului. 

 

“Unitățile sanitare pot obține bani direct din bugetul Ministerului Sănătății”

Potrivit lui Renate Weber, “mai există posibilitatea ca dacă nu acoperă întreg costul tratamentului bugetul Casei Naționale de Sănătate, prestatorul de servicii de sănătate să obțină diferența pe care a cheltuit-o direct din bugetul Ministerului Sănătății. Dar lista spitalelor care pot să participe este o listă pe care o va face ministrul Sănătății prin ordin. Or, iertați-mă, dacă nu există criterii foarte precise ca să insitui măcar egalitate între toate aceste spitale, atunci în mod evident dai frâu liber subiectivismului unui ministru, indiferent care este acel ministru. Până la urmă, să nu uităm un lucru (...) un spital privat este un business, el trăiește din profitul pe care îl produce la final pentru cei care sunt proprietari. Deci, cu atât mai mult trebuie să fim atenți la condiițile pe care le punem în așa fel încât să existe o competiție corectă între cele două tipuri entități. Și noi de asta am spus că normal ar fi să nu fie o ordonanță de urgență, ci să fie propunere de modificare a Legii Sănătății  care să urmeze calea dezbaterii, dezbatere publică și apoi dezbatere parlamentară, așa cum este firesc în tot acest proces normal de legiferare.”

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la adevărul.ro, ministrul Sănătății Victor Costache a spus că spitalele private nu câştigă nimic din această liberalizare a programelor naționale de sănătate. “Sunt mai multe măsuri care urmează să modernizeze legea 95 care evoluează legea sănătăţii. Întorcând-ne la aceste programe de sănătate, în primul rând schimbarea majoră de paradigmă se referă la programele ministerului Sănătăţii. La nivelul programelor ministerului, sunt o serie de programe destinate pacienţilor critici. Până acum se puteau realiza în puţinele centre de stat. (…) Aceste modificări vin în interesul pacientului. „ a declarat ministrul Victor Costache. 

 

 
Renate Weber, intervievată de Mirela Dădăcuș