Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orașul Bruxelles își ia la revedere de la Regatul Unit

union_jack_grande_place.jpg

Union Jack Bruxelles
Culorile drapelului britanic proiectate pe cladirea primariei orasului Bruxelles

Primăria orașului Bruxelles a dorit să marcheze evenimentul și a decorat clădirile din cunoscuta Grande Place în culorile drapelului britanic.

Culorile drapelului britanic proiectate pe clădirile din Grande Place , o cabină telefonică londoneză, un taxi londonez, Sherlock Holmes si Dr Watson făcând poze cu mulțimea adunată aici: un omagiu adus simbolurilor britanice la Bruxelles. 

"This is Brussels calling: come together again" se citea pe diferite afișe distribuite în Grande Place. 

La câțiva metri de Grande Place se află statueta emblematică a Bruxelles-ului, Manneken Pis, iar ea este acum îmbrăcată  în costumul lui John Bull.

Primarul Bruxelles-ului Philippe Close este cunoscut pentru astfel de inițiative insolite, uneori puse în practică într-un timp record. 

In 2016 , tot în ianuarie, la câteva ore după anuntul decesului lui David Bowie el a organizat un spectacol de sunet și lumină, sobru și adecvat momentului, desfășurat tot în Grande Place. 

Acum atmosfera a fost tristă și ludică în același timp. Despărțirea de Regatul Unit nu este tragică, dar nici fericită. De aceea, se poate spune că adunați în Grande Place britanici locuind în Belgia , belgieni, turiști și corpul de presă european au comemorat Brexit dar au și  sperat în nașterea unor noi relații și, de ce nu? în revenirea Londrei în clubul european. 

Iar STIB, societatea de transport comun bruxelleză, a publicat pe rețelele sociale un video clip amuzant în care sunt trecute în revistă toate denumirile de stații de autobuz, metrou și tramvai care fac referire la Marea Britanie. 

Churchill, Montgomery, Darwin, Palmerston – dar iată, nu si Edith Cavell -  apar puse în evidență pe harta STIB-ului cu mesajul „Always welcome in Brussels”