Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului, Renate Weber, la RFI: Cazul Ditrău e revoltător, ne sesizăm din oficiu

Avocat Popor caz Ditrau conflict local vechi.jpg

Renate Weber critică agresivitatea unor localnici din Ditrău (Sursa foto: Facebook/Avocatul Poporului)
Renate Weber critică agresivitatea unor localnici din Ditrău (Sursa foto: Facebook/Avocatul Poporului)

Avocatul Poporului anunță la RFI că va face o anchetă în comuna Ditrău, din județul Harghita, unde mai mulți oameni cer expulzarea a doi cetățeni din Sri Lanka, angajați legal la o brutărie. Renate Weber spune că agresivitatea localnicilor este ”greu de înțeles”.

Renate Weber anunță că Avocatul Poporului va face o anchetă în cazul Ditrău: ”Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nici o sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident și noi ne vom sesiza din oficiu și vom demara propria noastră anchetă la fața locului. Trebuie să recunosc însă că este și trist și revoltător, în același timp, în sensul în care în general, comunitățile noastre locale erau percepute ca fiind comunități primitoare. De unde până unde această dorință extrem de agresiv exprimată de respingere a unor persoane din altă țară, care au venit să muncească aici, așa cum și de la noi din țară unii muncesc în altă parte, îmi este greu de înțeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă și fenomenul migrației și fenomenul refugiaților și spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizați cei care sunt străini ca fiind potențiali inamici. Iată că asta dă roade încetul cu încetul, se sădește în mintea oamenilor o senzație de teamă, de frică. Ar trebui să avem alte abordări, pornind de sus până jos, tocmai pentru ca astfel de situații să nu se întâmple”.

Avocatul Poporului crede că în cazul Ditrău e vorba și de o lipsă de informare a localnicilor: ”Eu cred că pe de o parte e o lipsă de informare, dar pe de altă parte, cred că acele persoane au fost victime, poate chiar cu ghilimele, dar victime ale unor campanii de dezinformare chiar care s-au purtat. Aduceți-vă aminte că atunci când s-a pus problema cotelor obligatorii de refugiați, am avut în țară, din păcate, la nivelul retoricii publice prezentate doar situații care erau de fapt excepții și în sufletul oamenilor apare frica”.