Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit se petrece „ordonat” și respectă drepturile cetățenilor

p030749000702-127723.jpg

Astazi, la miezul nopţii, Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată in istorie un stat membru.
Astazi, la miezul nopţii, Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată in istorie un stat membru.
Sursa imaginii: 
EUropea Union

Acordul de retragere a Regatului Unit din UE a fost ratificat de ambele părți, el permite divorțul „ordonat” și garantează drepturile cetățenilor UE și ale celor britanici. Regatul Unit rămâne mai departe o țară unde se poate lucra și studia, dar unde stabilirea, începând cu 2021, va fi probabil mai anevoioasă. 

Cei care doresc să se stabilească în Regatul Unit o pot face, fără probleme, înainte de 31 decembrie 2020, când ia sfârșit perioada de tranziție post Brexit. După această dată, o nouă legislație a imigrației va fi introdusă; ea va semăna, pare-se, cu cea a dominioanelor britanice. 

Dar Acordul de retragere, îndelung dezbătut între Bruxelles și Londra și inițial respins de trei ori de Camera Comunelor, garantează mai ales dreptul cetățenilor UE care se află acum deja în Regatul Unit. Textul stipulează că viitorul le este asigurat aici, lor și familiilor lor prezente și viitoare. 

Taxele de studii pentru studenții provenind din UE nu sunt pomenite în acord, dar ele rămân pentru moment aceleași ca și până acum și se aplică deopotrivă și studenților britanici. 

Pentru anul de studiu 2020-2021 taxele pentru studiile universitare se ridică, în marea majoritate a cazurilor, la 9250 de lire sterline pe an (față de 13000 pentru „studenții internaționali”). Prețul masteratelor este de 7900 de lire pe an. Ambele programe oferă mai departe diferite burse pentru toți studenții.

La fel, britanicii care trăiesc acum pe continent pot studia în aceleași condiții financiare în Regatul Unit, chiar dacă sunt născuți în altă țară sau au părăsit insula de peste cinci ani. 

Britanicii care-și păstrează reședința în UE vor fi tratați ca și până acum, ei nu-și pierd drepturile și nu sunt obligați să capete cetățenia statului gazdă. 

Acordul de retragere stipulează că nicio discriminare, în niciun sens, nu va fi posibilă. Textul precizează : „În domeniul de aplicare al prezentei părți și fără a aduce atingere dispozițiilor speciale pe care le include, se interzice, în statul-gazdă și în statul de desfășurare a activității profesionale, discriminarea pe motiv de cetățenie sau naționalitate … »

Cu privire la securitatea socială, care a fost îndelung negociată, Londra a acceptat în fine să continue situația actuală în care studenții europeni trebuie să se înscrie în sistemul național de sănătate britanic, fără a avea nevoie de o carte europeană de sănătate

Pe lângă dreptul cetățenilor, acest text de aproape 600 de pagini, reglementează și problema spinoasă a frontierei ce nu trebuie să existe între Irlanda și Irlanda de Nord, prin păstrarea celei din urmă în Uniunea Vamală. Ideea aceasta, propusă de europeni, i-a înfuriat tare pe britanici, dar a fost în fine acceptată. Ea poartă numele de «stabilizator permanent». 

Acordul de retragere mai stabilește și formula prin care va fi calculată suma de bani pe care Regatul Unit o mai datorează UE în baza actualelor reglementări ale bugetului european. 

Acordurile comerciale între cele două părți nu sunt însă stabilite și ele vor fi extrem de greu de definit. Negocierile încep la sfârsitul lunii februarie și vor trebui terminate într-un timp extrem de scurt, adică pâna la 31 decembrie 2020.