Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avocatul Poporului critică dur Parlamentul: Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate așa ceva!

Avocat Popor pensii speciale Caragiale.jpg

Parlamentul a eliminat pensiile speciale (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Parlamentul a eliminat pensiile speciale (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Avocatul Poporului explică la RFI de ce a sesizat Curtea Constituțională în privința eliminării pensiilor speciale. Renate Weber dă de înțeles între altele că deputații știau că legea pe care o adoptă are probleme de constituționalitate.

Renate Weber explică ce anume e neconstituțional în legea adoptată de Camera Deputaților, care elimină pensiile speciale: ”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituție cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaților și senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce țin de asta. Constituția spune clar că se poate face numai în ședință comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaților. Deci este o încălcare a Constituției, în opinia noastră”.

Avocatul Poporului mai precizează că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituțional și care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora. Or există iarăși o prevedere constituțională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputați care au atras atenția că prin această lege se încalcă decizii ale CCR și totuși au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate așa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim și să pretindem că-l construim cu toții împreună și în același timp pur și simplu să încălcăm cu bună știință prevederi ale Constituției?”.

 
Renate Weber, despre pensiile speciale