Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasador: ”Deocamdată, nu se schimbă nimic în statutul românilor din Marea Britanie”

mihalache.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Dan Mihalache

Nimic nu se schimbă pentru români după plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană - cel puțin până la sfârșitul  acestui an, spune ambasadorul român la Londra, Dan Mihalache.

Cetățenii români vor putea călători ca și până acum, ba chiar vor putea merge să lucreze și să învețe, cu condiția să-și legalizeze șederea până la mijlocul anului  2021. Urmează însă negocieri pentru ceea ce se va întâmpla după 31 decembrie.

Reporter: Domnule ambasador, ce noutăți imediate va aduce pentru români plecarea Marii Britanii din UE?

Dan Mihalache: Sunt câteva lucruri importante pe care cetățenii români trebuie să le știe. De fapt, în perioada de tranziție nu există schimbări majore nici în statutul celor care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie, nici în condițiile de acces la graniță în Marea Britanie. După momentul oficial al ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, cetățenii români vor putea călători în același regim, pe de o parte, iar pe de altă parte, cel puțin până pe 31 decembrie 2020, vor putea să se stabilească în Matrea Britanie, beneficiind de aceleași drepturi ca și cei care deja se află aici. E vorba de un termen, de 30 iunie 2021, până la care va trebui să își înregistreze statutul de rezident sau pre-rezident. Rezidenții sunt înregistrați din rândul celor care se află deja de cinci ani în Marea Britanie. Statutul de pre-rezident va putea fi accesat de toți cei care vor veni până la sfârșitul acestui an.

Reporter: Am văzut pe diverse forumuri ale românilor din Marea Britanie tot felul de îngrijorări legate fie de accesul în Marea Britanie sau de dreptul la muncă. Cum îi informați?

D.M: Noi încercăm să comunicăm aceste lucruri prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Sigur că există o întreagă zvonistică, din păcate, aceasta funcționează în asemenea momente critice. Dar ei trebuie să știe că cel puțin deocamdată, în statutul lor nu se schimbă nimic, că în conformitate cu acordul de retragere ei vor beneficia de un tratament egal cu cetățenii britanici în ceea ce privește drepturile pe piața muncii, drepturile sociale. Dacă se vor confrunta cu anumite situații de discriminare, cu atitudini ostile, le recomandăm să ne sesizeze la ambasada României, la numărul de telefon pe care îl pot găsi pe site-ul ambasadei României, sau la adresa noastră de mail. Avem un dialog constant cu autoritățile britanice tocmai pentru a preîntâmpina orice fel de excese care ar putea să existe, fie din partea unor autorități de frontieră, fie din partea unor autorități locale, fie din partea unor angajatori în raport cu cetățenii români. Deocamdată, acestea sunt datele fixe. Vom vedea în continuare, după încheierea perioadei de tranziție care vor fi condițiile de stabilire în Marea Britanie.

Rep: Ce își propune România pentru perioada de după tranziție? Ce și-ar dori să se întâmple?

D.M: Sunt mai multe componente în relația României cu Marea Britanie. Pe de o parte vom monitoriza cu atenție regimul cetățenilor români care doresc să se stabilească, să muncesscă, să învețe aici, pe de altă parte, există componenta strategică a relației privilegiate pe care România a avut-o cu Marfea Britanie, în special în domeniul securității, în domeniul politicii externe, în domeniul cooperării militare. Suntem în discuție cu autoritățile britanice, cu Ministerul de Externe britanic pentru un nou document de parteneriat strategic, care probabil urmează să fie semnat în cursul acestui an și care să reașeze relațiile noastre bilaterale în noul context legat de faptul că Marea Britanie nu mai este membră a Uniunii Europene.

 
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, la RFI