Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Culturii: Înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, reluată

Iulian Bulai Rosia Montana UNESCO.jpg

Situl minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Situl minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că a decis reluarea procedurii includerii zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Notificarea va fi depusă vineri, iar autoritățile în domeniu se încadrează în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial, care va avea loc în China.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă azi”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu, într-o conferință de presă desfăşurată la sediul ministerului Culturii. Acesta a adăugat că decizia a fost luată împreună cu premierul Ludovic Orban.

"Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național. Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban", a punctat ministrul.

Gheorghiu a precizat că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu primarul localității Roșia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susținere și asistență tehnică în zonă.