Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Union Jack nu mai este arborat la Bruxelles și la Strasbourg

5d91fa47-b571-8f49-93bf-f27485b47bfe.jpg

Union Jack Consiliu
La Bruxelles, doi angajati ai Consiliului înlatura drapelul britanic
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Fără nicio ceremonie, drapelul britanic a fost coborât vineri seara 31 ianuarie cu mult înainte de miezul nopții și el nu mai este arborat în faza instituțiilor europene. In locul lui a fost ridicat drapelul european. 

Drapelul european a dispărut mai întâi de  la Reprezentanța Permanentă a Regatului Unit pe lângă UE, devenită „misiune diplomatică”. Gestul, făcut fără ceremonie și oarecum pe fugă, a avut loc în jurul orei 16h.

Apoi, la 19h45, drapelul britanic aflat în clădirea Consiliului de miniștrii a fost luat de doi angajați ai Consiliului în unica prezență a unui cameraman și a unui fotograf, ambii oficiali ai instituției. 

Un sfert de oră mai târziu, cu patru ore înainte de miezul nopții și aproape simultan, a fost coborât drapelul britanic care flutura în fața celor două sedii ale Parlamentului European, la Bruxelles și la Strasbourg. La Bruxelles câțiva ziariști care se aflau în clădire în acel moment au reușit să surprindă momentul. 

Acest fel de a se despărți de Londra fără ceremonie a fost felul în care UE a evitat să creeze evenimentul care s-ar fi putut transforma într-o celebrare. 

De altfel, întreaga zi de 31 ianuarie a fost marcată de evenimente politice ale instituțiilor de la Bruxelles unde Brexit a fost pomenit în marginea discursurilor. Președinții celor trei instituții europene centrale au lansat „Consultarea pentru viitorul Europei”, un proces lung, scump și inutil și au vorbit aproape doar despre Pactul Verde și despre era digitală!

Presa acreditată la Bruxelles a marcat acest eveniment prin absență, sala aproape goală a Parlamentariumului fiind umplută în grabă cu funcționari, stagiari și câțiva ziariști din presa locală invitați de Parlamentul European. 

In schimb plecarea eurodeputatilor din partidul Brexit la prima oră a dimineții s-a făcut cu pompă, Nigel Farage și ceilalți triumfând și sfidând simbolurile europene.