Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asztalos Csaba la RFI: CNCD se va autosesiza în cazul Ditrău

Seful CNCD Asztalos Csaba referendum.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Asztalos Csaba

CNCD s-a autosesizat în cazul Ditrău, după ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție. Instituția a înregistrat și o plângere pe numele primarului comunei Ditrău, Puskás Elemér.

"În prezent, la CNCD am înregistrat o plângere împotriva primarului din Ditrău, respectiv demarăm o sesizare cu privire la declarațiile reprezentantului societății comerciale, potrivit cărora intenționează să schimbe locul de muncă al celor doi angajați din Sri Lanka de pe linia de producție la cazane, sub aspectul unei posibile fapte de discriminare, pe criteriul de apartenență la o cetățenie, respectiv religie. Vom demara procedurile de audiere și în măsura în care aceste fapte sunt cercetate în dosarul penal deschis in rem la nivelul IPJ Harghita vom suspenda procedura și vom transmite aceste două cazuri la IPJ Harghita", a declarat la RFI, Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal, în cazul Ditrău, pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, potrivit Agerpres. „Trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip. 

Potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei. 

Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut sâmbătă scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii în frunte cu preotul catolic din localitate, au insistat că nu vor emigranți în satul lor.

Biserica Romano-Catolică s-a delimitat de scandal, iar Avocatul Poporului a anunțat deja că va face o anchetă, considerând că agresivitatea localnicilor este ”greu de înţeles”, în timp ce reprezentanţii UDMR au declarat că nu pot accepta incitarea la ură şi fac apel la calm. 

 

 

 

 

 
Președintele CNCD, Asztalos Csaba