Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul decide marți după-amiază când va fi votată moțiunea de cenzură

PSD motiune cenzura asteptare.jpg

Moțiunea de cenzură mai așteaptă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Moțiunea de cenzură mai așteaptă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ședința Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului în care urma să fie stabilită data dezbaterii moțiunii de cenzură a fost amânată inițial marți, din cauza absenței parlamentarilor PSD. Reuniunea ar urma să fie reluată după ședința de Guvern, conform unor surse parlamentare, citate de MEDIAFAX.

ACTUALIZARE: Birourile Permanente reunite ale Parlamentului vor stabili marți la ora 17 ziua și ora la care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură.

 

Reprezentanții PSD au lipsit de la reuniunea BP reunite, pentru că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în ședința de marți a Guvernului, care ar urma să avizeze o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, potrivit unor surse din PSD, citate de MEDIAFAX.

Executivul ar putea adopta în schimb o Ordonanță de Urgență pentru organizarea alegerilor anticipate, întrucât în cazul demiterii prin moțiune de cenzură, nu ar mai putea emite OUG pe această temă, fiind un Guvern interimar.

Ordonanța ar urma să stabilească mai exact componența Birourilor Electorale Permanente, circumscripțiile electorale, precum și alte aspecte de ordin organizatoric.

”Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea”, a spus premierul.

Ludovic Orban a declarat că proiectul de OUG va reglementa situația în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, întrucât în România nu există o astfel de reglementare precisă: ”Există un astfel de proiect, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, a există această discuție și a rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la alegeri anticipate, alegeri parlamentare anticipate. La ora actuală, în legislația din România, nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate, să știe clar că există prevederi constituționale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, din momentul dizolvării Parlamentului este de 90 de zile, ca atare este necesară o adaptare a legislației, pentru a avea prevederi concrete, în cazul alegerilor anticipate”.

Premierul a subliniat că Guvernul nu poate da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, pentru că Executivul și-a asumat deja răspunderea pentru această chestiune.