Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizita lui Macron în Polonia marchează relansarea parteneriatului strategic franco-polonez

w1024-p16x9-2020-02-03t132650z_218300599_rc21te9oee92_rtrmadp_3_poland-france-macron-duda_0_0.jpg

 Preşedinţii Emmanuel Macron şi Andrzej Duda, 3 februarie 2020, Varşovia.
Preşedinţii Emmanuel Macron şi Andrzej Duda, 3 februarie 2020, Varşovia.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kacper Pempel

Astăzi a continuat vizita lui Emmanuel Macron în Polonia. În cea de-a două zi a vizitei oficiale, Macron s-a aflat în Cracovia unde principalul episod s-a consumat la Universitatea Iagelloniană (Uniwersytet Jagielloński), cea mai veche instituție de învățământ superior din Polonia și una din cele mai vechi din Europa. Deci, încă un loc cu simbolism aparte pentru polonezi. Totodată, ecourile zilei de ieri ramân puternice în Varșovia, unde oficialii polonezi începând cu președintele Duda, au catalogat vizita președintelui Macron că fiind ”decisivă și crucială”.

La Cracovia E. Macron a făcut un exercițiu de diplomație publică, în compania studenților de la Universitatea din Cracovia. În timpul lecției de o oră pe care a citit-o la universitate, Macron s-a referit extensiv la construcția europeană cu un accent special pe rolul și percepțiile noii generații reieșind din lecțiile trecutului, în special lecțiile istorice ale secolului XX. Este o aluzie și la teamă istorică a Poloniei de a rămâne izolată în lupta cu amenințările venite din est. Președintele francez a făcut evident referire la revizionismul istoric al Rusiei și rolul celei din urmă pentru geopolitică regiunii central și est europene. Cheia de boltă a lecției sale a fost probabil apărarea comună Europeană, acolo unde Franța propune că împreună cu Germania și Polonia să formeze un nou nucleu dur al UE. Așadar, aceeași idee de relansare a Triunghului de la Weimar, dar probabil într-o formulă mai aprofundată. Macron, a spus printre altele – atât în timpul lecției de la Universitatea Jagelloniană, cât și la conferința de presă cu Andrzej Duda, că ”Franța nu este pro-rusă sau anti-rusă, ci pro-Europeană”. Trebuie să avem în vedere că pe agenda de politică externă a președintelui Macron pe care chiar el a anunțat-o ieri, în luna aprilie urmează o vizită oficială în Ucraina, iar în luna mai în Rusia, unde va observă și notoria paradă militară de pe 9 mai din Moscova. Macron, a lăsat, astfel, să se înțeleagă că în Kiev declarațiile sale vor avea continuitate.  Mai mult, Macron a fost deja invitat la celebrarea pe 15 august a 100 de ani de la așa-numită ”Minune de pe Vistula”, altfel spus înfrângerea armatelor bolșevice în războiul polono-sovietic din 1919-1920, unde a promis că trupele franceze din Latvia vor defila la paradă militară.

Să ne întoarcem la ziua de ieri,  la Varșovia, unde președintele Macron a avut întâlniri cu primii patru cei mai importanți demnitari în Polonia – președintele, primul ministrul și cei doi mareșali (marszałek) sau președinți ai camerelor Parlamentului. Ce concluzii pot fi trase?

Macron a oferit sau propus proiecte commune concrete de cooperare bilaterală cu Polonia, dar foarte multe din aceste subiecte au o amploare europeană, la nivel militar, politic și comunitar. Cu numai câteva luni în urmă asemenea oferte de cooperare erau considerate imposibile, iar la Varșovia asemenea oferte au fost așteptate poate de 12 ani, adică din ziua semnării parteneriatului strategic. În mod concret, pe lângă programul bilateral extins de cooperare strategică pentru următorii 5 ani pe domenii extinse, au fost semnate un acord de cooperare în demeniul securității cibernetice și s-au discutat în compania președintelui Duda, securitatea energetică a regiunii.

În același timp, în compania premierului Morawiecki, lista temelor sau dosarelor de cooperare a fost și mai lungă, având în vedere că Franța este cel de-al patrulea investitor că mărime în Polonia. S-au luat angajamente commune în ce privește negocierea noului buget European, politică agricolă comună, cooperarea împreună cu Germania în construcția unei noi generații de tancuri, și, desigur cooperarea energetică. Nu s-a putut să nu se discute și despre Acordul Verde European, însă din declarațiile demintarilor polonezi acest dosar va rămâne în umbră pentru viitorul previzibil.

Statul de drept este un subiect fierbinte în relația dintre Varșovia și UE. Ce mesaj a dat Macron Poloniei la acest capitol?

Macron a fost cât se poate de explicit ieri în timpul confirinței de presă cu premierul Morawiecki dar și cu președintele Duda, declarând că ”Franța nu s-a ascuns niciodată când a fost vorba despre statul de drept, care este un subiect European ce ne vizează pe toți. Din acest motiv susținem pe deplin Comisia Europeană pentru a ne apăra valorile.” Așadar, Macron a lăsat să se înțeleagă că, chiar dacă relațiile bilaterale sunt la un nou și promițător început, pe subiectul statului de drept nu se va face niciun rabat. Este desigur o încurajare directă pentru cea mai mare parte a partidelor de opoziție și nu numai, care în ultimele luni a dus o luptă de uzură cu guvernarea partidului Lege și Justiție pe subiectul reformelor din justiție. În mod sigur, în următoarele zile vom asista la testarea acestei noi relansări a relațiilor strategice întere Varșovia și Paris, atunci când după euforia zilei de ieri și astăzi, se va reveni la rutină politicii interne. Iar realitatea politică a ultimelor luni la Varșovia a fost foarte tensionată din cauza politizării statului de drept. Rămâne de văzut, dacă guvernarea actuală sub partidul Lege și Justiție, este gata să meargă la sacrificii de dragul unei noi relații de amploare europeană, strategice cu Parisul, și în consecință cu Bruxelessul.  

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski