Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Starea Națiunii: Donald Trump și-a prezentat realizările primului mandat ca argumente pentru un al doilea

trump.jpeg

Image source: 
POOL/AFP

Președintele Trump, al cărui proces de destituire se încheie astăzi, a rostit ieri al treilea său discurs privind starea națiunii.  În 90 de minute, șeful Executivului american a prezentat realizările primului său mandat, realizări văzute că argumente pentru un al doilea, în față unei opoziții  electorale Democrate care oferă soluții de stânga, nerealiste, socializante, departe de spiritul și tradiția Americii.  

Corespondentul  RFI Radu Tudor relatează din SUA:

Formula introductivă tradițională utilizată de președinta Camerei, "Am marea onoare și deosebita plăcere de a vi-l prezenta pe președintele Statelor Unite"  a fost redusă de Nancy Pelosi, în spiritul partizan al momentului, la o sobră, "Membri ai Congresului, președintele Statelor Unite", iar propoziția devenită clasică, hiperbolizată în stil trumpian "starea națiunii este mai bună decât oricând," n-a sunat niciodată mai găunos.

Starea politică a națiunii este lamentabilă. Un întreg partid, cu firave excepții, și-a urmat obedient liderul pe buza prăpastiei autocrației, refuzând, la procesul de destituire, dezvăluirea adevărului tăinut de Administrație într-un caz de o gravitate fără precedent, tentativa lui Donald Trump de a extorca un stat străin, cu bani publici autorizați de Parlament și  în folos electoral personal.

Acum 49 de zile, Trump era pus sub acuzare de Camera Reprezentanților; începând de astăzi, el este absolvit de vină, liber să facă ce poftește într-un sistem în care echilibrul puterilor este șubrezit până la inexistență.

A vorbit ieri un președinte ales cu ajutorul Kremlin-ului, care a încercat să recidiveze via Ucraina pentru realegere, și care acum are toate motivele să se considere mai presus de lege, absolut liber, cu puteri discreționare dăruite de partidul Republican, ai cărui membri au sunat ieri entuziaști în complicitate, aplaudându-l cu frenezie, după tipic, prin punctele esențiale ale discursului programatic roz cum cere ocazia, roz ca-n zilele bune.

În versiunea prezidențială a realității americane, prezentul este perfect, viitorul de o luminozitate orbitoare.

"Am creat, de la începutul mandatului meu, 7 milioane de noi locuri de muncă. Șomajul e cel mai scăzut din ultimii 50 de ani;  extrem de incredibil, rată este mai mică decît în oricare altă Administrație din istorie.///Dușmanii Americii fug în derută, destinul țării e într-o zodie bună, viitorul este strălucitor, anii de declin economic s-au sfârșit, epoca în care America era fraierită, disprețuită chiar, de alte națiuni nu mai e decât o tristă amintire".

Tratatul de liber-schimb Statele Unite-Canada-Mexic și acordul comercial cu China sunt, în narațiunea euforică a momentului, exemple ale iscusinței de negociator a șefului Executivului, care mânuiește cu dibăcie spada sancțiunilor pentru a smulge aranjamente cum nu s-au mai văzut în istoria țării.

Se ridică, pentru a proteja toate aceste realizări, zidul inescaladabil, inexpugnabil de pe granița sudică.

"Administrația mea a terminat-o cu "prinde și eliberează". Dacă vii ilegal, ești acum deportat pe loc. Pe măsură ce zidul se înalță interdicția de droguri e mai eficientă, tentativele de trecere ilegală a frontierei din ce în ce mai rare".

Va aranja Trump, cu promisiuni zornăitoare și deseori desprinse de realitate, asistența medicală și prețurile medicamentelor,  va tăia impozitele cum n-au mai fost tăiate, și ca să nu planeze nici un dubiu asupra omnipotenței sale va găsi leacul cancerului infantil.

Va elibera religia cum n-a mai fost ea eliberată, va numi judecători conservatori pentru circuitele de apel într-un număr nemaiîntâlnit, va rândui Orientul Mijlociu cum nici n-au visat predecesorii săi, va pune capăt angajamentelor militare americane în teatrele străine, și va scoate cât ai clipi Iran-ul din marasmul economic pe care el însuși l-a voit.

"Din cauza sancțiunilor noastre severe, economia iraniană este la pământ. Îi putem ajuta să se refacă bine, într-un răstimp foarte scurt. Totul poate să meargă foarte repede, dar sunt probabil prea mândri - sau proști - ca să ne ceară ajutorul. Suntem aici, să vedem ce cale aleg. depinde numai de ei".

Coexistă cu această viziune trumpiană o realitate alternativă, conturată în replică Democrată a guvernatoarei statului Michigan,  Gretchen Whitmer, și înfățișată cu accente întunecate în concluziile procesului de destituire de acuzatorul principal al președintelui, Adam Schiff.

"Din motive multe cât stelele, unii senatori și deputați sunt mult mai indulgenți cu abaterile președintelui - dacă e din partidul lor. E o tendință extrem de periculoasă pentru țară. Cred că a fost un șoc-  agreabil - pentru Trump că normele și instituțiile noastre s-au dovedit atât de fragile.Ministerul Justiției, și biroul său consultativ  altădată renumit pentru independența, astăzi o simplă unealtă în mâna președintelui; Poliția Federală, defăimată de președinte pentru pretinsă neloialitate și corupție; comunitatea noastră de informații, mai puțin fiabilă în mintea lui Trump decât Putin; presă înfierată ca "dușman al poporului; fortificațiile democrației americane atât de feroce asaltate încât  am închis ochii și am devenit indiferenți la consecințe".