Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul UE și provocarea pentru România

bani_europeni.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Am vorbit ieri despre faza pe țări în care a intrat negocierea Cadrului Financiar Multianual – Bugetul pentru perioada 2021-2027. Reamintesc, vineri va fi rândul președintelui român Klaus Iohannis să discute această spinoasă problemă cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Vă propun astăzi să privim puțin lucrurile din perspectivă românească.

Avem acum o propunere a Comisiei Europene, pentru un buget multianual alimentat din contribuții de 1,17% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru.

Dacă propunerea Comisiei se va menține, asta înseamnă că României i-ar reveni peste 35 de miliarde de euro în următorii șapte ani, deci cu circa 4 miliarde mai mult decât în actualul exercițiu bugetar. Ar fi superb, numai că șansele ca propunerea Comisiei să treacă așa cum este sunt foarte mici – vor exista reduceri. Deci și alocațiile pentru România vor fi mai mici. Însă nici măcar în scenariul cel mai rău ele nu vor fi mai mici decât sunt acum. Aceasta ar fi partea bună.

Dar să vedem problemele. Mai întâi, așa-numitele condiționalități. Comisia insistă pentru cea legată de statul de drept și probabil că va fi introdusă într-un fel sau altul. Bruxelles consideră – și pe bună dreptate – că există riscuri bugetare în condițiile unor disfuncționalități

Cu alte cuvinte, există un risc pentru banii contribuabilului european. Dar să sperăm că România a depășit faza de criză majoră în privința statului de drept din era Liviu Dragnea.

O problemă serioasă este însă condiționalitatea macroeconomică. Mai precis, un stat va putea fi sancționat financiar dacă derapează din punct dde vedere economic. Iar în România, deficitul bgetar se află deja în afara cadrului european convenit.

Dar poate cele mai complicate condiționalități sunt cele legate de investițiile verzi și cele inteligente. De fapt, întreaga filosofie bugetară a Comisiei Europene este în curs de schimbare. Dacă până acum bugetul reprezenta pur și simplu o subvenție, prin intermediul Politicii de Coeziune și al Politicii Agricole Comune, acum banii europeni sunt văzuți mai degrabă ca o garanție.

Aceasta înseamnă că banii europeni sunt din ce în ce mai mult calculați astfel încât să atragă alți bani, din mediul privat, pentru proiecte inteligente, generatoare de valoare adăugată și care să respecte tot mai mult exigentele cerințe de mediu.

Astfel de proiecte sunt sofisticate și au nevoie de o cooperare între comunități, reprezentate de autorități locale, antreprenori și sectorul financiar.

Și așa observăm cum perioada marilor lucrări de infrastructură subvenționate de contribuabilul european trece pe lângă noi fără să fi realizat mare lucru, pentru a face loc investițiilor în noi tehnoligii și aplicații, interconectări și orașe inteligente.

Banii pentru România sunt acolo. Dar devin și mai greu de luat. Iar dacă ratăm, există riscul ca dacalajul față de Europa dezvoltată să crească din nou, în loc să scadă. Lucru pe care nu-l dorește nimeni.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica