Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni maxime, în Parlament, la dezbaterile asupra moțiunii de cenzură

vot_motiune_cenzura_tensiuni_parlament.jpg

  Marti va fi votata motiune de cenzura a PSD la adresa guvernului Cîțu
Marti va fi votata motiune de cenzura a PSD la adresa guvernului Cîțu
Image source: 
Facebook/Camera Deputaților

Schimburi acide de replici, în ședința celor două Camere ale Parlamentului, în care a fost dezbătută și votată moțiunea de cenzură a PSD. Guvernul Orban a fost demis.

ACTUALIZARE ORA 15.50: Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, cu 261 de voturi, ceea ce duce automat la demiterea Guvernului Orban.

 

ACTUALIZARE ORA 14.45: Votul asupra moțiunii de cenzură a început. E nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul să fie demis. PSD și UDMR, plus parlamentari de la Forța Națională și Pro România vor vota moțiunea, existând șanse reale ca ea să treacă, iar Guvernul Orban să fie demis.

 

ACTUALIZARE ORA 14.33: Premierul Ludovic Orban: ”Nu voi răspunde la nici o bădărănie și minciună nenorocită care a fost rostită de la acest microfon (...). Nu mai există limita nerușinării la PSD, mințiți gogonat”.

 

Premierul Ludovic Orban critică PSD (captură video)
Premierul Ludovic Orban critică PSD (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 14.22: Marcel Ciolacu (președintele Camerei Deputaților, PSD): ”În loc să guvernați România, de trei luni visați la scaunul dvs.. O țară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi și zeci de OUG-uri (...). Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea în picioare a democrației, austeritate în viața românilor (...). Sunt revoltat, domnule Orban”.

 

Marcel Ciolacu se declară revoltat (captură video)
Marcel Ciolacu se declară revoltat (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 14.13: Senatorul PSD, Șerban Nicolae: ”Miniștrii Guvernului Orban sunt la fel de incompetenți, oriunde i-ai pune (...). Ați dat Ordonanțe de Urgență noaptea, hoților!”.

 

Șerban Nicolae îi face hoți pe membrii Guvernului Orban (captură video)
Șerban Nicolae îi face hoți pe membrii Guvernului Orban (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 14.02: Florin Roman (PNL): ”Se zvârcolește Dragnea în celulă (...), când vorbiți voi de Comisia de la Veneția e ca și cum ar vorbi Dracul de apă sfințită! (...) Din beție îți mai revii, din prostie niciodată”.

 

Florin Roman, ironic la adresa PSD (captură video)
Florin Roman, ironic la adresa PSD (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.58: Titus Corlățean (PSD) vorbește despre caracterul ”fariseic și duplicitar” al Guvernului Orban. ”Vreți să luați cu japca administrația din România”, spune senatorul. ”Astăzi vă vom spune la revedere!”.

 

Titus Corlățean, critic la adresa guvernării PNL (captură video)
Titus Corlățean, critic la adresa guvernării PNL (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.50: Daniel Fenechiu (PNL), către reprezentanții PSD: ”Interesele dvs. de partid nu pot înfrânge logica elementară (...). Încetați să mai alegați că alegerile în două tururi sunt la fel de legitime precum cele într-un singur tur! Spuneți-ne onest că vă e teamă de democrație!”.

 

Daniel Fenechiu, în Parlament (captură video)
Daniel Fenechiu, în Parlament (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.42: Alfred Simonis (PSD), către premierul Orban, care a avut un discurs vehement, pe un ton ridicat: ”M-a sunat o doamnă din Timișoara și mi-a spus că nu se aude până acolo (...). Cum e posibil ca un deputat de Covasna să fie votat de bucureșteni? Nu vă este rușine? Câte Ordonanțe mai trebuie să dați, ca să fiți siguri că PNL va câștiga alegerile? (...) Să demitem acest Guvern toxic pentru România!”.

 

Alfred Simonis critică Guvernul Orban (captură video)
Alfred Simonis critică Guvernul Orban (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.37: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: ”Căruța de Ordonanțe de Urgență sfidează Parlamentul. Nu trebuie trecut cu vederea. Cer celor doi președinți ai Camerelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul”.

 

Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament (captură video)
Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.25: Kelemen Hunor (UDMR): ”Ca să avem o țară ca afară ar trebui să renunțăm la sintagma că scopul scuză mijloacele. Altfel, democrația și statul de drept, instituțiile fundamentale vor eșua garantat”. Liderul UDMR l-a ironizat în repetate rânduri pe președintele USR, Dan Barna, care îl criticase anterior.

 

Kelemen Hunor, în Parlament (captură video)
Kelemen Hunor, în Parlament (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.20: Victor Ponta (Pro România): ”Voi vota moțiunea. Un singur lucru, dragă Ludovic, să știi că eu m-am operat de picior, n-am fost la o cură de dezalcoolizare”. Victor Ponta i-a dat replica premierului, după ce liderul PNL l-a acuzat de demagogie, pentru că s-a operat la picior într-o clinică privată din Turcia.

 

Victor Ponta, la dezbaterea moțiunii de cenzură (captură video)
Victor Ponta, la dezbaterea moțiunii de cenzură (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.11: Liderul USR, Dan Barna, critică PSD: ”Ați vrut ca astăzi să discutăm despre Evul Mediu (...). Este o moțiune grotească și fără conținut. Vorbiți despre democrație numai la mișto, după ce ați încercat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”.

Către UDMR: ”Domnule Kelemen Hunor, cât o să mai jucați partida aceasta a virginității interesate? Când o să încetați să mai fiți un PSD bilingv și să începeți să gândiți și pentru oamenii care încă mai au încredere și vă dau votul?”.

 

Dan Barna, ironii la adresa PSD (captură video)
Dan Barna, ironii la adresa PSD (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.09: Victor Paul Dobre (PNL): ”Niciodată, PNL nu a renunțat la teza alegerii primarilor în două tururi. Am depus mai multe proiecte de lege (...). Astăzi, dvs. de fapt ați prezentat o moțiune a inepțiilor (...). Această moțiune e o moțiune a fricii, a lașității, vă e frică de confruntare, de oameni, vă e frică că nu o să mai vedeți primar de-al vostru la București până în secolul următor, dar de ce vă e frică nu o să scăpați”.

 

Victor Paul Dobre apără Guvernul Orban, de la tribuna Parlamentului (captură video)
Victor Paul Dobre apără Guvernul Orban, de la tribuna Parlamentului (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 13.02: Senatorul PSD Florian Bodog: ”Mi s-a părut că rămâne moțiunea fără obiect, mi s-a părut că îi vine rău premierului, în timp ce vorbea (...). Un Guvern care fuge de dezbaterea parlamentară trebuie să plece”.

 

Florian Bodog critică Guvernul PNL (captură video)
Florian Bodog critică Guvernul PNL (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 12.58: Premierul Ludovic Orban a avut un discurs extrem de aprins de la tribuna Parlamentului, el a țipat minute în șir la parlamentarii PSD, iar vocea a început să-i tremure pe finalul discursului: ”Cu cât mai repede vă încetați mandatul, cu atât mai bine pentru România. Și dacă Guvernul va cădea astăzi, vă garantez că va cădea în picioare”.

 

ACTUALIZARE ORA 12.53: Ludovic Orban, către PSD: ”Vă este frică de democrație, că veți pierde mai mult de jumătate dintre primari (...). Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație”.

 

ACTUALIZARE ORA 12.49: Premierul Ludovic Orban, către PSD: ”Înțeleg că aveți probleme cu cititul (...). Nu mă las judecat de voi (...). Ați adus dezolare și o imagine catastrofală a României în străinătate (...). Noi am adoptat Ordonanțe de Urgență, ca să salvăm prostiile și incompetența voastră”.

 

Premierul Ludovic Orban răspunde criticilor PSD, de la tribuna Parlamentului (captură video)
Premierul Ludovic Orban răspunde criticilor PSD, de la tribuna Parlamentului (captură video)

 

ACTUALIZARE ORA 12.46: Deputatul USR Stelian Ion: ”Este o moțiune de doi bani, care înfrânge dorința românilor de a avea alegeri în două tururi”.

 

ACTUALIZARE ORA 12.43: Ședința Parlamentului a fost întreruptă de câteva ori de vociferări. La un moment dat, un parlamentar PNL i-a cerut social-democratului Petre-Florin Manole să citească tot textul moțiunii de cenzură, el precizând că deputatul PSD ar fi sărit o pagină, lucru ce poate duce la anularea moțiunii.

 

ACTUALIZARE ORA 12.35: Deputatul PSD Petre-Florin Manole citește moțiunea de cenzură. El spune că ”Guvernul Orban trebuie demis de urgență. PSD sancționează încălcarea gravă a standardelor electorale. Cu fiecare angajare de răspundere, PNL dovedește că e groparul democrației românești. V-am avertizat că există o linie roșie peste care nu se poate trece”.​

 

Deputatul PSD Petre Florin Manole citește textul moțiunii de cenzură (captură video)
Deputatul PSD Petre Florin Manole citește textul moțiunii de cenzură (captură video)

 

Moțiunea de cenzură va fi votată de PSD, UDMR și patru parlamentari de la Forța Națională, formațiunea lui Teodor Meleșcanu.

Lor li se alătură parlamentari de la Pro România, în condițiile în care liderul acestei formațiuni, Victor Ponta, a anunțat cu doar câteva ore înaintea dezbaterii moțiunii că probabil, cei mai mulți parlamentari Pro România vor vota pentru moțiune.

Asta ar face ca voturile în favoarea moțiunii să depășească lejer cele 233 de voturi necesare pentru ca demersul să aibă succes.

Dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Orban va fi demis, iar primarii vor fi aleși tot într-un singur tur, ca până acum, întrucât recenta asumare a răspunderii Executivului nu mai are obiect.

Căderea Guvernului nu duce automat la declanșarea de alegeri anticipate, dar poate deschide calea unui scrutin parlamentar înainte de termen. Drumul până acolo este însă lung și complicat: trebuie ca două propuneri de Guvern să fie respinse de Parlament.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că dacă va fi demis actualul Cabinet, următorul propus va fi același din prezent. Acest lucru ar forța mâna PSD-ului să respingă noua propunere de Guvern, pe motiv că ar fi de fapt la fel ca vechea propunere. Și la fel s-ar întâmpla, probabil, cu a doua propunere de Executiv.

PNL-ul ar avea de câștigat în ambele ipoteze, adică și dacă moțiunea de cenzură trece și dacă nu trece. Dacă trece, se deschide calea anticipatelor dorite cel puțin la nivel declarativ de liberali, care ar putea profita de scorul bun din sondaje, pe care-l au în prezent.

Dacă moțiunea de cenzură nu trece, PNL-ul iarăși câștigă, pentru că obține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deși sistemul actual de vot de la locale, cel într-un singur tur, nu este nici el tocmai defavorabil liberalilor, care au mulți primari în funcție.

În schimb, PSD-ul ar avea de pierdut dacă moțiunea nu trece, pentru că am avea alegerea primarilor în două tururi, lucru care nu avantajează Partidul Social Democrat, în condițiile în care puterea formațiunii vine din teritoriu, de la aleșii locali, mai mult decât în cazul altor partide.

Practic, dintre alegerea primarilor în două tururi și alegerile parlamentare anticipate, PSD-ul alege răul cel mai mic, anticipatele.