Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avocatul Poporului: Guvernul s-a substituit Parlamentului | Orban: E gargară propagandistică

weber_orban.jpg

Premierul Ludovic Orban și Avocatul Poporului, Renate Weber
Premierul Ludovic Orban și Avocatul Poporului, Renate Weber
Image source: 
Facebook

Critici dure pentru Guvern, după ce Executivul condus de Ludovic Orban a anunțat, în ședința de marți seară, adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență. Avocatul Poporului atrage atenția că avem de a face cu o abatere gravă, în timp ce, din Opoziție, PSD transmite că această acțiune a guvernului seamănă cu ”o lovitură de stat”. În replică, premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului face ”gargară propagandistică”. El a subliniat că toate cele 25 de ordonanțe sunt necesare și vin să repare dezastrul lăsat în urmă de fosta guvernare PSD.

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a 25 de ordonanțe de urgență reprezintă o gravă abatere de la normele constituționale. Guvernul s-a substituit practic Parlamentului, transmite Avocatul Poporului care subliniază că ne confruntăm cu o situație fără precedent.

Conform Renatei Weber, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

În aceste condiții, „Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale”.

Critici dure au venit și dinspre PSD. Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că adoptarea celor 25 de ordonanțe de urgență reprezintă ”aproape o lovitură de stat”, în timp ce senatorul Titus Corlățean a precizat că ”eticheta noaptea ca hoții este bună pentru guvernul PNL”.

În fine, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va sesiza în acest caz Comisia de la Veneția.