Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ultima oră: Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură

ludovic_orban.png

Ludovic Orban, la dezbaterile din Parlament, asupra moțiunii de cenzură (captură video)
Ludovic Orban, la dezbaterile din Parlament, asupra moțiunii de cenzură (captură video)

Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, cu 261 de voturi, ceea ce duce automat la demiterea Guvernului Orban.

ACTUALIZARE ORA 16.10: Ludovic Orban a declarat miercuri după adoptarea moțiunii de cenzură că Executivul ”cade în picioare”: ”Un Parlament dominat de forțe retrograde, așa cum i-am numit, parlamentari născuți din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democrația și interesele României, a decis astăzi prin moțiune de cenzură căderea Guvernului pe care îl conduc. Așa cum am spus înainte de moțiune, Guvernul cade în picioare”.

 

ACTUALIZARE ORA 16.08: Liderul PSD, Marcel Ciolacu: ”Aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele României, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta, să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”.

 

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis, în urma adoptării moțiunii de cenzură.

Au fost 261 de voturi pentru moțiune și 139 împotrivă. Era nevoie de 233 de voturi pentru trecerea moțiunii.

Dezbaterile propriu-zise au durat aproximativ două ore și jumătate și au fost pline de acuzații între PNL și PSD.

Premierul Orban a avut un discurs extrem de vehement, ridicând tonul de multe ori la adresa parlamentarilor social-democrați.

Odată moțiunea de cenzură adoptată și Guvernul Orban demis, primarii vor fi aleși tot într-un singur tur, ca până acum, întrucât recenta asumare a răspunderii Executivului pe alegerile în două tururi nu mai are practic obiect.

Căderea Guvernului nu duce automat la declanșarea de alegeri anticipate, dar poate deschide calea unui scrutin parlamentar înainte de termen. Drumul până acolo este însă lung și complicat: trebuie ca două propuneri de Guvern să fie respinse de Parlament.