Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu la RFI: Formula anticipatelor este cea mai proastă posibilă

Președintele Klaus Iohannis trebuie să arate că vrea să rezolve criza politică, nu să o adâncească, declară la RFI liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El consideră că ”dacă o propunere de premier în persoana lui Ludovic Orban nu obține voturile necesare, în runda următoare este clar că trebuie să fie propus altcineva”.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, criza politică declanșată de demiterea Guvernului Orban în urma moțiunii de cenzură nu trebuie prelungită: ”S-a declanșat o criză politică. Nu cred că există interesul ca această criză politică să se prelungească, pentru că ea are în general consecințe foarte proaste, din toate punctele de vedere, fie că vorbim de viața de zi cu zi a cetățenilor, din cauza blocajului administrației, fie că vorbim de consecințele economice sau sociale. Deci trebuie găsită, fără îndoială, o soluție, cât mai rapid, dar acest lucru nu presupune o grabă excesivă în organizarea acestor consultări”.

Va face ALDE o propunere de premier? ”Nu am discutat încă acest lucru cu colegii mei. Avem aceste două variante la îndemână: fie să facem o propunere, fie să vedem care sunt propunerile și eventual să putem considera care pare cea mai solidă, cea mai acceptabilă pentru noi”, precizează Tăriceanu.

 

Anticipatele, ”cea mai proastă idee”

 

Călin Popescu Tăriceanu se opune anticipatelor: ”Formula anticipatelor este cea mai proastă posibilă, pentru că ea va instaura un haos generalizat în țară, timp de patru-cinci luni, până la organizarea alegerilor. Acest lucru se datorează următorilor factori: pe de o parte, prevederile constituționale, extrem de restrictive, de constrângătoare și de consumatoare de timp, pentru că așa a fost gândită Constituția, ca formula alegerilor anticipate să nu poată fi folosită decât în cazuri extrem-extrem de rare și în al doilea rând, paralizia care va cuprinde administrația publică, plus celelalte consecințe, fie că vorbim despre piețele financiare, fie că vorbim despre firmele care trebuie să-și pună în așteptare planurile investiționale și așa mai departe. Deci este formula pe care nu o îmbrățișez și nici colegii mei”.

Liderul ALDE consideră că ”președintele trebuie să arate că dorește să rezolve criza politică, nu să o adâncească. Deci dacă o propunere de premier în persoana domnului Orban nu obține voturile necesare, în runda următoare este clar că trebuie să fie propus altcineva, care poate să aibă o șansă mai bună decât domnul Orban. Vorbesc de situații ipotetice”.

 

Remus Pricopie poate fi o soluție

 

Călin Popescu Tăriceanu e de părere că Remus Pricopie, propunerea PSD și Pro România pentru postul de premier, poate fi o soluție, dar liderul ALDE nu spune clar dacă o va susține sau nu: ”Eu îl cunosc pe domnul Pricopie, e profesor universitar și rector al SNSPA, este un om deosbit, o personalitate academică. Am luat notă de această propunere, care iese din tiparul normal al unei persoane politice. Probabil că în astfel de situații, când există un blocaj între o parte și cealaltă, o personalitate neutră, cu o carte de vizită profesională deosebită poate să fie o soluție. Voi discuta cu colegii mei, vom analiza și această propunere făcută de cei de la PSD și Pro România, după cum sigur, vom analiza și propunerea pe care o va face președintele”.

 
Călin Popescu Tăriceanu, despre criza politică