Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Atacurile antisemite au ajuns la un nivel istoric record

graffiti_antisemit.jpg

Graffiti antisemit în Londra
În Marea Britanie a avut loc o creștere masivă a incidentelor antisemite
Sursa imaginii: 
James Sorene

Numărul incidentelor antisemite raportate în Marea Britani a ajuns la un număr record în 2019. Creșterea față de anul precedent a fost de 7% și se datorează în special abuzurilor pe internet. 

Organizația de caritate evreiească Community Security Trust a anunțat că în 2019 a înregistrat 1805 incidente antisemite față de 1690 în 2018.

Dintre acestea, 697 sau circa 40% au avut loc pe internet - o creștere cu 82% față de anul precedent, în timp ce au avut loc 158 de atacuri antisemite violente, o creștere de 25% față de 2018, 88 de incidente au implicat profanarea, iar 1443 sunt clasificate drept comportament abuziv - amenințări verbale, graffiti antisemit, mesaje incitatoare la ură.

În 330 de incidente au fost menționate numele lui Hitler, nazismul și Holocaustul, în 505 mențiuni ale Israelului, Orientului Apropiat și sionismului.

Aproape 2/3 dintre incidente au avut loc la Londra și Manchester unde trăiesc circa 2/3 dintre evreii din Regatul Unit al căror număr total este estimat între 260000 și 300000. 

"Este îngrozitor faptul că s-a înregistrat o nouă creștere a abuzurilor împotriva comunității evreiești. Trebuie să facem mult mai mult pentru a confrunta antisemitismul și intoleranța pe care le crează în societate. În calitate de ministru de interne, fac eforturi pentru o mai mare colaborare, atât la nivel guvernamental, poliție, instanțe și grupuri comunitare, pentru a înlătura această pată rușinoasă a societății noastre." a declarat ministrul de interne Priti Patel.

Antisemitism în Partidul Laburist

În 2019 au fost înregistrate de Community Security Trust 224 de incidente antisemite provenite din Partidul Laburist, principala opoziție în Marea Britanie, o creștere de 50% față de anul precedent. 

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn a fost acuzat că tolerează sau chiar încurajează antisemiții în Partidul Laburist
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Acuzațiile de antisemitism au provocat o criză în partidul condus de Jeremy Corbyn - el însuși acuzat că tolerează sau chiar încurajează antisemiții din partid - a dus la demisia mai multor parlamentari în semn de protest și a avut o contribuție la cea mai severă înfrângere a Laburiștilor în alegeri parlamentare de după 1935.

În plus, Partidul Laburist este investigat pentru aceste acuzații de Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului.

Marea Britanie nu este singurul stat occidental în care se manifestă o recrudescență a antisemitisului: fenomenul s-a manifestat mai accentuat în 2019 și în țări ca Franța, Germania, Statele Unite, Belgia, etc.