Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări la Cotroceni. Orban: Eu sunt propunerea de premier. Ciolacu: Orban nu iese din logica abuzului de putere

consultari_cotroceni_formare_guvern.jpg

Președintele Klaus Iohannis primește delegația PNL la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis primește delegația PNL la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

Consultările de la Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partide pentru formarea Guvernului au început joi la ora 12. Primii care au intrat la discuție au fost liberalii lui Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 15.19: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultări: "Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului Partidului Social Democrat la funcţia de prim-ministru. Este o chestiune pe care noi am spus-o şi ieri şi alaltăieri, votul pe moţiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru".

Kelemen Hunor mai spune că UDMR susţine alegerile anticipate, dar consideră că organizarea lor în aceeaşi zi cu localele nu este constituţională.

 

Klaus Iohannis, consultări cu delegația UDMR (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis, consultări cu delegația UDMR (Sursa foto: presidency.ro)

 

ACTUALIZARE 14.08: Dan Barna (USR), după consultările de la Cotroceni: ”Vom susține scenariul alegerilor anticipate”. Uniunea Salvați România l-a propus pe Dacian Cioloş pentru postul de premier.

 

Klaus Iohannis discută cu delegația USR (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis discută cu delegația USR (Sursa foto: presidency.ro)

 

ACTUALIZARE 13.52: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, după consultările cu președintele: ”Am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban din nou de a fi prim-ministru. După ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moţiune de cenzură, nu ştiu cât de legală este tot propunerea domnului Orban de a fi prim-ministru, vom vedea, nu sunt specialist în Constituţie, dar vom cere lămuriri până să ajungem la un vot în Parlament. Domnul Orban dovedeşte că în continuare nu iese din logica abuzului de putere a Ordonanţelor date noaptea, fără avize şi a încălcării Constituţiei. Domnul Ludovic Orban ar trebui să respecte Parlamentul şi legile ţării şi mai ales Constituţia”.

 

Klaus Iohannis discută cu delegația PSD (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis discută cu delegația PSD (Sursa foto: presidency.ro)

 

Premierul demis prin moțiune de cenzură a spus după consultările cu președintele Klaus Iohannis că propunerea de premier din partea PNL este el.

”Propunerea PNL este în persoana mea”, a declarat Ludovic Orban.

Delegaţia PNL a ieşit de la consultări după 25 de minute.

”Nu e nici un partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare”, a afirmat premierul demis.

Ludovic Orban a mai declarat că nu are încredere în PSD, dar are încredere în cetăţenii români, în partenerii care au fost alături de Guvern în ultima perioadă.

 

Articol în actualizare.