Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce a căutat Mike Pompeo în Ucraina, Belarus, Kazahstan și Uzbekistan?

pompeo.jpg

Președintele Belarus Aleksandr Lukashenko și secretarul american de stat Mike Pompeo la Minsk, februarie 2020
Image source: 
http://president.gov.by/

Turneul diplomatic pe care secretarul de stat american Mike Pompeo l-a întreprins recent în Ucraina, dar și în Belarus, Kazahstan și Uzbekistan, arată că SUA nu dorește să abandoneze definitiv aceste țări în sfera de influență a Rusiei, scrie fostul ministru de externe al Ucrainei, Vladimir Ogrysko în publicația ucraineană Novoye Vremya, citată de Eurotopics.

”Este o încercare a diplomației americane de a le transmite acestor țări că pot conta pe susținerea SUA, dar numai dacă sunt pregătite să facă o tranziție graduală către forme de guvernare civilizate... Americanii încep să înțeleagă că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, visul lui Vladimir Putin de a readuce la viață fosta URSS va deveni realitate. Sunt încântat să constat că americanii încep să se trezească, spre deosebire de partenerii noștri europeni, care par să creadă în continuare că vor avea câștig de cauză în detrimentul Rusiei sau chiar că Putin ar putea fi un prieten simpatic”, scrie fostul diplomat ucrainean.

Ria Novosti analizează vizita lui Pompeo în Belarus în contextul tensiunilor crescânde din ultima vreme dintre Moscova și Minsk: ”Sigur că în situația dată secretarul de stat american încearcă să profite. Și chiar asta a făcut atunci când a spus la Minsk că producătorii americani sunt gata să acopere 100% cererea de energie a țării, la prețuri competitive, cum a adăugat imediat. Dar tocmai aici e diferența, pentru că autoritățile din Belarus așteaptă orice altceva decât prețuri competitive de la Rusia. Rămâne de văzut cât de atrăgătoare este propunerea americană pentru Lukashenko, dar și cât de adevărate sunt promisiunile vagi ale lui Pompeo legate de progresele privind ridicarea sancțiunilor americane la adresa Belarus”.