Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Îl desemnez pe Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

"Îl desemnez pe Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern", a anunțat președintele Klaus Iohannis în urmă cu câteva minute, la finalul consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare la Cotroceni, în vederea formării unui nou Guvern.

Declarații Klaus Iohannis

  • Am terminat sesiunea de consultări și sunt în măsură să va spun câteva concluzii. Să recapitulăm pe scurt: avem un guvern liberal care a dorit să reformeze multe programe în interesul României. A dorit să repare greșelile făcute de guvernele PSD.
  • Pe de altă parte avem un PSD care are foarte mulți parlamentari; un PSD care se opune acestor schimbări.
  • Doar ultimul exemplu este elocvent. Guvernul Orban a dorit să reitroduca alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit și a depus moțiune. Ieri a trecut.
  • Alegerile anticipate, soluția corectă în această situație
  • Le-am prezentat partidelor această opțiune
  • Înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de o discuție internă pentru a lua o decizie în acest sens
  • Până atunci putem face următorul pas: desemnarea unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern
  • Îl desemnez pe Ludovic Orban pentru a forma un nou guvern

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat la RFI:“Totul se desfășoară după un plan clar. Președintele Iohannis are acest stil, anunță din vreme, este consecvent, așteaptă ca adversarii să se organizeze pentru a contracara și rezistă. Dar de data aceasta, spre deosebire de situațiile anterioare, președintele are prima mutare. Trebuie să ne imaginăm toată această desfășurare de forțe ca pe un joc de șah în care președintele are albele, a deschis astăzi, a făcut propunerea , jocul este controlat de el, PSD va trebui să reacționeze și mă aștept să folosească elementele pe care le are la dispoziție și de exemplu, să sesizeze CCR considerând că odată ce a fost respins prin moțiune de cenzură, un premier nu mai poate fi reprops. Vom avea așadar o foarte interesantă confruntare tactică care ar mai putea dura cel puțin două luni. “