Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionel Dancă (PNL): Anticipatele și localele pot fi organizate la o săptămână-două distanță

Ionel Danca motiune cenzura demis Guvern.jpg

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
gov.ro

Lista Guvernului Orban II și programul de guvernare ar urma să fie prezentate Parlamentului la începutul săptămânii viitoare, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. Șeful Cancelariei premierului demis speră că anticipatele vor avea loc în iunie, nu neapărat simultan cu localele, ci posibil la distanță de o săptămână sau două.

Ionel Dancă spune că lista Guvernului Orban II va fi prezentată Parlamentului la începutul săptămânii viitoare: ”Urmează până luni să finalizăm celelalte proceduri, respectiv lista Cabinetului și programul de guvernare, iar la începutul săptămânii viitoare să ne prezentăm în fața Parlamentului, cu această listă și cu acest program de guvernare, pentru a fi pus în dezbatere și pentru a fi supus votului Parlamentului”.

Purtătorul de cuvânt al PNL estimează că alegerile anticipate ar putea avea loc în luna iunie: ”Sunt prevederi constituționale, legale, care definesc acest calendar în momentul de față. Noi am adoptat în ultima ședință de Guvern o OUG pentru a face corelări între aceste termene, cele din Constituție și cele din legislația electorală, astfel încât timpul să fie scurtat. Sperăm ca această procedură să se deruleze într-un ritm rapid, pentru că România are nevoie de un Guvern cu o majoritate parlamentară nouă, solidă. Dacă ne uităm pe proceduri, este necesară consumarea unei perioade de 60 de zile, în care să fie refuzate două propuneri de Guvern. Am intrat deja în această perioadă, iar după expirarea acestei perioade, președintele României poate dizolva Parlamentul. Conform legislației electorale în vigoare, ar urma ca după dizolvarea Parlamentului, în 90 de zile să fie organizate alegeri anticipate. Dacă intră în vigoare OUG adoptată în ședința de Guvern din 4 februarie, acest termen poate fi scurtat la 50 de zile, astfel încât undeva probabil în luna iunie să aibă loc acest vot pentru alegerile parlamentare înainte de termen”.

 

Alegeri anticipate, simultan cu localele?

 

Întrebat dacă anticipatele vor avea loc în același timp cu alegerile locale, Ionel Dancă a răspuns: ”Aici sunt mai multe posibilități. Nu există o proiecție care să depindă doar de noi, depinde cum se va derula toată această procedură de declanșare a alegerilor anticipate. Nu este neapărat nevoie ca acestea să fie organizate simultan, pot fi organizate aceste alegeri la o distanță de o săptămână-două una de cealaltă. Nu sunt în acest moment condițiile clare pentru a putea spune exact data atât pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile parlamentare înainte de termen, dar sigur, ne dorim ca acestea să aibă loc la un interval cât mai aproape unele de celelalte, astfel încât să închidem acest ciclu electoral și să dăm României un Parlament care să susțină un Guvern pentru măsuri pe termen lung, pentru un mandat de patru ani de zile”.