Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: "Mai mulți imigranți cu calificare" - planul guvernului din 2021

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul britanic definitivează noua politică de imigrație ce va intra în vigoare după 1 ianuarie 2021 și care va încuraja migranții cu calificări. Pe 31 decembrie 2020 va înceta libertatea de mișcare a forței de muncă din Uniunea Europeană.

Se așteptă ca săptămâna aceasta prim ministrul Boris Johnson și ministrul de interne Priti Patel să prezinte cabinetului planul de reformă a politicii de imigrație care se inspiră după sistemul australian pe puncte. 

Un prim rezultat al aplicării acestui plan ar fi abolirea inrării libere în Marea Britanie a lucrătorilor necalificați din UE al căror număr anual estimat este de circa 90000. 

Duminicalul Sunday Times citează oficialități care prognozează o creștere a imigrației calificate după 1 ianuarie 2021, de la nivelul actual de 65000 precum și creșterea ponderii imigranților din afara UE de la 50% la 2/3. 

Planul Johnson - Patel

Potrivit publicației londoneze solicitanții la imigrație în Marea Britanie vor primi puncte pentru:

  • o ofertă de lucru pe măsura calificării;
  • o oefrtă de lucru cu o companie sponsor aprobată;
  • Un salariu anual de minimum 25600 lire sterline, potrivit recentei recomandări a Comitetului Consultativ pentru Migrație (o scădere de la cifra inițial vehiculată de 30000 de lire);
  • o bună cunoaștere a limbii engleze

Prim ministrul Boris Johnson și ministrul de interne Priti Patel
Prim ministrul Boris Johnson și ministrul de interne Priti Patel vor anunța noul plan de imigrație săptămâna aceasta
Sursa imaginii: 
Getty Images

Persoanele cu salarii cuprinse între 23000 și 25600 vor putea primi și ei puncte, iar cei care lucrează în sectoare cu deficit de forță de muncă vor primi punctaj dublu.

Solicitanții cu nivel deosebit de educație vor primi puncte suplimentare. De pildă, un posesor al unui doctorat relevant postului solicitat va primi puncte echivalente cu cele pentru buna cunoaștere a limbii engleze.

Dacă acest plan este aprobat în ședința de cabinet de vineri atunci urmează trimiterea proiectului de lege în parlament unde va fi dezbătut de Camera Comunelor și Camera Lorzilor în timp pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Premierul Johnson a exclus prelungirea prioadei de tranziție după ieșirea din UE și a anunțat că libera mișcare în UK a cetățenilor UE va înceta de anul viitor.