Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: neașteptata influență a extremei drepte americane

casa_ungaria.jpg

Satul Dusnok, din sudul Ungariei
Sursa imaginii: 
24.hu

Cum a putut influența dreapta extremă americană realitățile dintr-un sat din Ungaria? Publicația Hungarianspectrum relatează un caz foarte curios:

Pe 22 ianuarie, angajați ai Oficiului de Protecție a Copilului, însoțiți de poliție, au descins în satul Dusnok, din sudul Ungariei și au luat de la părinți un băiețel de patru ani și jumătate. Părinții săi păreau să refuze să coopereze în vreun fel cu statul maghiar. Nu i-au înregistrat nașterea, prin urmare copilul nu a primit niciuna dintre imunizările obligatorii, iar familia nu deține vreunul dintre documentele emise în mod normal după înregistrare.

Biroul de asistență pentru copii a aflat despre nașterea copilului la jumătatea lunii noiembrie și, după ce nu i-a înduplecat pe părinți să coopereze, a ordonat luarea copilului de la părinți pentru propria-i siguranță.

Localnicii spun despre cuplu că este parte a unei secte care are o prezență vizibilă în comunitate. Într-adevăr, un mic grup de protestatari au împiedicat autoritățile să intre în casa cuplului la prima tentativă. Apoi, după ce copilul a fost totuși luat, au fost organizate două manifestații.

Oamenii din Dusnok aveau dreptate. Era vorba despre membrii unei organizații numite  pe scurt MAG, care în maghiară înseamnă „sămânță”, dar numele oficial al organizației, care vine din Statele Unite, s-ar putea traduce prin Mișcarea Aplicată ca Providență.

Până acum, autoritățile maghiare știau câteva detalii despre MAG, pe care o descriu drept „o subcultură radicală care nu recunoaște jurisdicția instituțiilor și consideră statul ilegitim”.

Pentru membrii MAG, un certificat de naștere este „dovada sclaviei”, deoarece identifică nou-născutul drept proprietatea statului – care oricum, nu mai există. Țara și-a pierdut suveranitatea, și acum – susțin membrii organizației - nu este altceva decât „o firmă israeliană înregistrată la New York”.

Un jurnalist de la 24.hu a sugerat că cuplul nu este periculos; acesta „trăiește doar într-o realitate alternativă”. Poate că așa este.

Dar despre ce este vorba în realitate? Publicația ungară Index  publica în urmă cu aproape doi ani un articol despre un grup american numit Mișcarea Cetățenilor Suverani, ai cărui membri nu recunosc guvernul federal și, prin extensie, legile sale. Index indică acum că „filozofia” MAG are o asemănare suspectă cu acest grup anti-globalist  și anti-federalist american, pe care FBI îl consideră terorist.

Cei mai mulți dintre locuitorii satului ungar aprobă decizia autorităților de a interveni, amintindu-și și de un caz din 2016 în care un copil de un an și jumătate a murit de foame după ce Oficiul pentru Protecția Copilului nu a reușit să-l smulgă de la părinți. De atunci, legile au fost înăsprite, ceea ce explică acțiunea mai hotărâtă a autorităților.

Potrivit unor informații, copilul a fost deja pus în procedura de adopție. Dar – spune Hungarianspectrum, cazul nu este încă închis.