Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sinn Fein dorește să formeze primul guvern de stânga în Irlanda

mary_lou_macdonald.jpg

Mary Lou Mcdonald
Va fi Mary Lou Mcdonald prima femeie șef al guvernului în Republica Irlanda?
Sursa imaginii: 
Sky News

Sinn Fein (SF), partid naționalist de stânga, a obținut pentru prima oară cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din Republica Irlanda. Liderul SF, Mary Lou Mcdonald, a declarat că dorește să formeze primul guvern condus de stânga din istoria Irlandei. 

Alegerile de sâmbăta trecută au avut un rezultat istoric: SF a obținut 24,5% din voturile de primă preferință exprimate, față de 22,2% pentru Fianna Fail (FF), condus de Micheal Martin și 20,9% pentru Fine Gael (FG), condus de prim ministrul (Taoiseach în limba irlandeză) Leo Varadkar.

Este pentru prima oară de la independența Irlandei în 1922 când un un alt partid decât FF și FG - ambele de centru dreapta - câștigă cel mai mare număr de voturi și prima oară când cele două partide tradiționale nu obțin împreună majoritatea mandatelor de deputat. 

Mcdonald dorește să devină prima femeie Taoiseach, în fruntea unei coaliții, preferabil cu patru mici partide de stânga și cu sprijinul independenților în Dail - camera inferioară a parlamentului compusă din 160 de deputați. 

Dar sistemul de vot extrem de complicat - pe buletinul de vot alegătorii numerotează candidații în ordinea preferințelor - duce la reprezentare proporțională, iar SF care a obținut 37 de deputați nu are cel mai numeros grup parlamentar, ci FF cu 38, FG are 35, independenții 21, iar alte patru partide mici de stânga au obținut restul de 29 de mandate.

Atât FG cât și FF au exclus în campania electorală colaborarea cu SF, care este aripa politică a organizației paramilitare Armata Republicană Irlandeză (IRA), care până în 1998 a dus o campanie violentă în vederea reunificării a provinciei britanice Irlana de Nord cu Republica Irlanda. 

Noua realitate însă l-a făcut pe liderul FF, Martin, să declare că este gata să negocieze cu SF, deși Varadkar, marele perdant al acestui scrutin, nu și-a schimbat poziția. 

Reunificarea irlandeză

SF se află la guvernare cu unioniștii pro-britanici în Irlanda de Nord, iar adjuncta lui Mcdonald, Michelle O'Neill, care este numărul 2 în executivul regional acolo, a spus că guvernul Republicii Irlanda trebuie să se pregătească pentru reunificarea insulei. 

Irlanda - UK - UE
Se așteaptă ca Republica Irlanda să aibă un cuvânt de spus la negocierile UK - UE post Brexit
Sursa imaginii: 

Situația politică e complicată și de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, ceea ce a făcut din frontiera dintre Republica Iranda și Irlanda de Nord singura pe uscat din UE cu Marea Britanie. 

În Irlanda de Nord, unde electoratul a votat cu 55% - 45% în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 2016, sentimentul pro-UE este puternic. 

Se așteaptă ca Republica Irlanda să aibă un cuvânt important de spus la negocierile UE - UK în vederea ajungerii la un acord privind relația după sfârșitul perioadei de tranziție la 31 decembrie 2020. 

Pentru Republica Irlanda ca și pentru UK este important ca frontiera comună să nu devină una "dură" din 2021 ceea ce ar constitui o grea lovitură pentru comunitățile din nordul și din sudul insulei și ar putea re-aprinde confictul civil care a dus la moartea a peste 3500 de persoane între 1969 și 1998. 

Soluția susținută de SF atât la Belfast în nord cât și la Dublin în sud este reunificarea pașnică. Cu Mcdonald în funcția de Taoiseach la Dublin o astfel de reunificare ar trece în prim planul agendei politice, cu efecte incerte asupra relației cu UK și UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ