Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase: PSD și PNL joacă jocul alegerilor

Stelian Tanase USR PLUS diferiti problema cred.jpg

Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)
Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)

PSD este pregătit pentru orice fel de alegeri, dar e o mascaradă să faci anticipate cu câteva luni înainte de alegerile la termen, spune liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Liberalii acuză însă că social democraților le este teamă de anticipate. Comentatorul politic Stelian Tănase spune la RFI că nu e nimeni sincer. În jocul celor două mari partide este multă cacealma, afirmă scriitorul. 

PSD sesizează la Curtea Constituțională numirea lui Ludovic Orban pentru a doua oră pentru postul de premier. Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, spune însă că nu are niciun drept să stopeze calendarul parlamentar al învestirii guvernului, așa că marți vor fi convocate Birourile Permanente în vederea audierii miniștrilor. Legat de anticipate, el afirmă că PSD este pregătit pentru orice fel de alegeri, dar că e o mascaradă să faci anticipate cu câteva luni înainte de alegerile la termen.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, vine în Parlament cu aceiași miniștri din guvernul recent demis prin moțiune de cenzură. El îi acuză pe social democrați că le este teamă de anticipate. 

Asistăm la un joc între cele două mari partide de pe scena politică, explică la RFI comentatorul politic Stelian Tănase. El avertizează că jocul politic a devenit foarte complicat și că există riscul ca electoratul să nu mai înțeleagă nimic. 

Această încercare de a trânti 3 guverne cu propriile voturi ca să se ajungă la anticipate nu știu cum o va înțelege publicul. Nu e obligatoriu că va da votul PNL-ului zicând "bă, ce băieți deștepți sunt ăștia, i-au făcut p-ăștia de la PSD". S-ar putea ca acest joc la risc și foarte complicat, greu de urmărit pentru cineva simplu, care nu urmărește politica și se duce doar și pune votul, s-ar putea să dea un vot împotriva liberalilor. Cum de asemenea este posibil ca acest joc la tergiversare, neserios i-aș spune chiar, al PSD-ului, s-ar putea să înstrăineze și electoratul acesta rarefiat care le-a rămas. Ei sunt acuma la jumate față de cât au avut în 2016. Dar nu știm acum. Electoratul este ca memoria, foarte înșelător. (...)

PSD-ul va uza de toate mijloacele pentru a câștiga măcar o zi, măcar o săptămână în această dezbatare. El este evident în defensivă. PSD-ul moare de frică de aceste alegeri care s-ar putea să-l transforme într-un partid second-hand.