Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sturgeon: Scoţia pregătește un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie

nicola_sturgeon.jpg

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon
Sursa imaginii: 
Reuters

Scoţia anunță că pregătește un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. "Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi şi Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoţiei", a declarat luni premierul Nicola Sturgeon în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles.

Scoţia a început deja să aplice măsuri în sensul organizării unui referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, a transmis de la Bruxelles premierul scoţian Nicola Sturgeon, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană.

În Scoția părerile sunt împărțite în cee ce privește apartenența la Marea Britanie. Un sondaj recent efectuat de Institutul YouGov arată că 51% dintre scoţieni sunt favorabili independenţei, în timp ce 49% vor rămânerea în cadrul Marii Britanii.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei.

Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, la referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Anterior, Scoţia a organizat în 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexitului, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei, apreciază unii analiști.