Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eșec pentru AKK: nu doar Thuringia a fost de vină

akk.jpg

Annegret Kramp-Karrenbauer
Image source: 
AFP via France24

După cutremurul politic provocat de alianța CDU cu extrema dreaptă pentru a bloca stânga în Turingia, președintele creștin-democraților, Annegret Kramp-Karrenbauer a anunțat că nu va mai candida pentru postul de cancelar. Dar evenimentele din landul est-german nu sunt singura cauză a crizei.

După cum remarcă Le Monde, evenimentele din Turingia doar au precipitat decizia anunțată luni de Annegret Kramp-Karrenbauer , numită, pe scurt, „AKK”.  Acestea nu sunt singura cauză. De când a devenit președinte al CDU, ea  a fost criticată în mod regulat pe plan intern pentru unele  declarații neinspirate și pentru mai multe erori tactice.

Mulți au făcut-o responsabilă pentru scorurile dezamăgitoare obținute de CDU la alegerile europene din 26 mai și apoi la alegerile regionale din Saxonia, Brandenburg și Turingia, în septembrie și octombrie, unde partidul conservator a obținut scoruri minime istorice.

Un scandal local devine acum o criză națională, notează și Bloomberg:

Căderea lui AKK arată eșecul CDU și al altor centriști de a găsi răspunsuri plauzibile la provocarea din ce în ce mai deranjantă dinspre extrema dreaptă.

La originea acestei agitații se află într-adevăr o regiune care nu se afla în mod obișnuit în lumina reflectoarelor. Turingia, în fosta Germanie de Est, are un parlament local care se aseamănă cu legislaturile din Republica Weimar. Două partide extremiste, de extremă stânga și extrema dreaptă, dețin împreună o majoritate, asigurând astfel un blocaj.

Iar partidele centriste, inclusiv CDU, au fost reduse în Turingia la rolul de a merge împreună sau a sta pe margine. Sau, ca acum, când, ca niște idioți, au căzut în capcana pe care AfD le-au întins-o.

Este prea devreme pentru a face previziuni pentru 2021. Cu toate acestea,  un lucru s-a schimbat în ultimele zile. În urmă cu un an, problema ”cum să abordăm AfD” era un subiect, dar nu principalul. De acum înainte, s-ar putea dovedi decisiv”.