
Politică
Pagina de istorie: Clujul sub coroana României, o radiografie interbelică
ferdi_cluj_bun.png

Perioada interbelică a fost una excepțională pentru Cluj. Orașul și-a mărit teritoriul și populația, noi industrii au înflorit pe plan local, iar vechea universitate a fost refondată ca o instituție de învățământ superior. Regele Ferdinand I și Regina Maria s-au implicat în refacerea orașului și a universității sale după ce, în 1919, perechea regală și-a făcut o intrare triumfală în Cluj, spune istoricul Cornel Jurju.
De altfel, în semn de recunoștință față de Regele Marii Uniri, după moartea acestuia, universitatea clujeană a luat numele lui Ferdinand I. În anii dintre războaie, suveranul care a vizitat de cele mai multe ori Clujul a fost Regele Carol al II-lea. El a participat la fondarea catedralei ortodoxe, a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a Colegiului Academic, precum și a numeroase școli și biblioteci.
Însă Regele Carol al II-lea și fratele său, Principele Nicolae al României, veneau și de plăcere, pentru a participa la Raliul Feleacului. Cei doi membri ai Familiei Regale se urcau ei înșiși la volan, iar Principele Nicolae a urcat chiar pe podiumul competiției, spune Cornel Jurju.
”În perioada interbelică, aceasta a fost o manifestare automobilistică foarte importantă. În 1930 devine și etapă în competiția europeană de automobilism. Concursul Coasta Feleacului era unul extrem de important, atrăgea un public numeros, atrăgea concurenți foarte importanți, nu numai din România, ci și din Europa. În anii 20, chiar Principele Carol participă în concurs, iar în anii 20-30, Principele Nicolae vine de mai multe ori aici”, a spus istoricul Cornel Jurju.
Regele Mihai I a participat, la rândul său, la fondarea unor instituții fundamentale pentru Cluj.
”Regele Mihai în perioada în care era copil vine în Cluj împreună cu tatăl său în cel puțin două situații: la târnosirea catedralei ortodoxe, apare în fotografii, în 5 noiembrie 1933, și un an înainte, în 1932, când este inaugurată clădirea laboratorului din cadrul Academiei de Înalte Studii Agricole, astăzi USAMV-ul clujean”, mai povestește istoricul Cornel Jurju.
Tot Regele Mihai I a fost cel care a avut rolul principal în eliberarea Clujului, în 1944, după patru ani în care orașul fusese încorporat în Ungaria. Tradiția vizitelor regale la Cluj a fost reluată după căderea comunismului, când Regele Mihai I a devenit profesor honoris causa al universității fondate de bunicul său. Acum, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu al României sunt cetățeni de onoare ai județului Cluj.
Regele Ferdinand și regina Maria la Cluj, 1919 Foto: flickr.com
Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie